Правителството одобри съдържанието на Заключителния акт от споразумението за асоцииране на Украйна към Европейския съюз, предаде БГНЕС. Кабинетът възложи на министър-председателя на България да подпише документа.

Премиерският подпис ще важи по отношение на дялове III " Правосъдие, свобода и сигурност", IV " Търговия и свързани с търговията въпроси", V "Икономическо и секторно сътрудничество", VI "Финансово сътрудничество с разпоредби за борба с измамите" и VII "Институционални, общи и заключителни разпоредби" и свързаните с него документи.

Първото правителствено решение по въпроса датира от ноември 2013 г. и обхващаше цялото споразумение. През март т.г. МС гласува промяна, според която нашата страна поставя подписа си само под преамбюла, член 1 "Цели" и дялове I "Общи принципи, II "Политически диалог и реформа, политическо асоцииране, сътрудничество и сближаване в областта на външната политика и политиката за сигурност" и VII "Институционални, общи и заключителни разпоредби".

Украинският президент Петро Порошенко очаква страната му да придобие статута на асоцииран член на ЕС на 27 юни.

Вигенин се срещна с украинския си колега

В рамките на провеждащата се днес в Брюксел среща на министрите на външните работи на НАТО, външният министър Кристиан Вигенин разговара с украинския си колега Павло Климкин, съобщиха от МВнР.

Климкин обясни предвидените промени в конституцията ще дадат повече права на регионите, както и на различните общности, включително на етническите българи. От своя страна, Вигенин декларира подкрепата на нашата страна за мирния план на президента Петро Порошенко.

Двамата първи дипломати се договориха за провеждането на политически консултации между министерствата на външните работи на Република България и Украйна. По време на консултациите ще бъдат обсъдени възможностите за оказване на експертна помощ от българска страна на Украйна в прилагането на Споразумението за асоцииране между ЕС и Украйна.

Друга обсъдена от двамата министри тема беше енергийната сигурност.

По-рано през тази година Кристиан Вигенин се срещна с представители на временното правителство в Киев. Визитата му предизвика брожения сред русофилите в БСП и разгневи подкрепящите кворума националисти от „Атака”.

След изборното поражение на Столетницата имаше нейни представители, които коментираха, че липсата на категорично проруска позиция от страна на БСП й е коствала голямо количество гласове.

  • Русия е главният враг на Украйна, се казва в новата украинска военна доктрина
  • ЕС удължава с шест месеца санкциите заради конфликта в Украйна
  • Бан Ки Мун осъди възобновяването на насилието в Украйна
  • Порошенко пак поиска да бъдат разположени миротворци в Украйна
  • Порошенко обвини Путин, че "иска цяла Европа"
  • Порошенко: Няма гражданска война в Украйна, има окупирана територия
  • Драматично видео показва как се нарушава примирието в Украйна
  • Ройтерс: Русия разполага тежка военна мощ на границата с Украйна
  • САЩ дадоха нови кредитни гаранции на Украйна
  • Президентът на Украйна подписа спорни закони за десъветизация на страната