Важно и полезно – така външният министър Кристиан Вигенин определи посещението си в Украйна, което предизвика брожения в управляващите БСП и ДПС. "То показа активната позиция на България", коментира първият ни дипломат, след като беше изслушан от парламентарната комисия по външна политика, предаде БТА.

Вигенин се срещна с и.д. президента Александър Турчинов, вицепремиера Владимир Гройсман, външния министър Андрей Дещица, председателя на партия УДАР и кандидат-президент Виталий Кличко и специалния пратеник на Върховната рада за Крим Борис Тарасюк. Срещите на вигенин с новата прозападна власт в Киев шокираха управляващата коалиция у нас.

Председателят на комисията по отбрана и член на външната комисия Янко Янков от ДПС заяви, че Кристиан Вигенин е легитимирал определени фигури като властващи. „Русия е монополист на енергийния пазар и ние имаме определени договорености и зависимости, с които трябва да се съобразяваме”, каза тогава той.

"Този човек дава ли си сметка какви последствия за България може да има тази позиция? Много по-големи и силни държави си мълчат, а това лице бърза да подкрепи форми на площадни органи, които издигат откровено фашистки и антисемитски лозунги!", на свой ред написа във Facebook Страхил Ангелов от БСП, станал известен с това, че отиде на гости на Башар ал-Асад в Сирия.

(Почти) Заровиха томахавките

Кристиян Вигенин се оправда с почивните дни в началото на март за това, че депутатите не били уведомени за посещението му в Украйна. Външният министър заяви още, че инициативата за посещението е негова, но била съгласувана с министър-председателя.

„Не е имало възможност официално аз да поискам коментар или позиция от комисията по външна политика по този въпрос а и смятам, че външния министър както винаги е било трябва да има свободата да предприема такива действия съгласувано с министър-председателя, разбира се”, заяви Вигенин.

„Това, което в бъдеще мисля че е по-добре, преди такива важни посещения в конфликтни ситуации да бъде предоставена информация пред комисията или българското общество, така биха могли да се избегнат противоречиви тълкувания”, коментира на свой ред Вигенин.

От "Атака" са категорични, че имат основания да поискат оставката на външния министър. Те определиха действията на Кристиян Вигенин като "солова акция".

Министърът все пак посочи, че от страна на външната комисия е имало разбиране към действията на Министерството на външните работи и има желание и от негова страна, и от страна на комисията по външна политика да се продължи активният диалог.

„Това е важно, защото навлизаме в една трудна фаза, която потенциално може да засегне по-силно България - референдумът в неделя, възможността в резултат на този референдум да се повиши напрежението, фактът, че към този момент все още няма съгласие за създаване на международна група, която да събере на една маса представителите и на Русия, и на Украйна, за да се търсят правно издържани решения на ситуацията там”, каза Вигенин.

Само да не пострадат енергийните проекти

Председателят на парламентарната външна комисия Янаки Стоилов посочи, че в този момент е необходимо да призовем към политически диалог между ЕС, Русия и Украйна.

Стоилов посочи, че не бива страната ни да допуска „блокиране на някои от големите енергийни проекти” и застрашаване на енергийната сигурност. По думите му парламентът е в състояние да формулира позиция, която да бъде ориентираща за всички български институции.

Подобно бе и мнението на Вигенин. Той посочи, че ще има срещи с президента, и с премиера, позициите ще бъдат координирани и с председателя на Народното събрание. „В режим на по-активен диалог ще се опитаме така да формираме нашата позиция, че да минимизираме негативните ефекти върху България”, подчерта той.

Вигенин засегна и темата за "Южен поток", като подчерта, че България и страните от ЕС държат на проекта, а сегашната украинска криза показва, че България има нужда от такъв.

„В позицията на г-н Йотингер става дума за временно спиране на контактите на политическо равнище, но беше подчертано, че експертните разговори продължават. Така или иначе основната работа по проекта „Южен поток” трябва да се свърши първо по експертите – там няма спиране”, обясни Вигенин.

Какви санкции чакат Москва


Кристиан Вигенин посочи, че първата фаза от реакцията на евросъюза по отношение на кризата в Крим е била прекратяване на преговорите по споразумението за либерализация на визовия режим и прекратяването на преговорите по ново споразумение.

Следващата фаза включва замразяването на банкови сметки и забрана за пътуване в ЕС. „Няма взето решение как това ще се случи, дискусията тепърва предстои”, уточни Вигенин.

След второто равнище на санкции на теория трябва да дойде третото, а именно икономически санкции, отбеляза министърът, като посочи, че тази тема не е отворена още и по нея няма преговори или разговори на страните членки.

„Ако говорим за ефекта на европейските санкции върху Русия за България, това лесно може да бъде изчислено и бихме могли да поискаме съответните компенсации. Това, което е неизвестно обаче, е какъв би бил евентуален руски отговор на такива санкции. Тази неизвестност дава сериозни поводи за притеснение от наша страна”, посочи министър Вигенин.

Вигенин допълни, че все още смята, че има шанс да се върви към уреждане на конфликта по дипломатически път, преди да се стигне до подобни санкции