Воюващата с проруски сепаратисти в източната си част Украйна днес одобри проект за нова военна доктрина, в който за главен враг е посочена Русия и се изхожда от принципа, че е твърде вероятно да има чуждестранна военна намеса, предаде Франс прес.

Проектът е одобрен на заседание на Съвета за национална сигурност и отбрана и предстои да бъде утвърден от президента Петро Порошенко.

"За жалост всички настоящи заплахи са свързани с Русия и са дългосрочни", заяви Порошенко в началото на заседанието. По негови думи "съзнателното или несъзнателно отхвърляне на независимостта на Украйна е вкоренено в нагласите на руските политически елити".

Той припомни, че предишната доктрина, изготвена в съветско време, е изхождала от принципа, че заплахата за намеса идва от Запада. "Тази погрешна доктрина не е била преразглеждана за 24 години" независимост на Украйна, отбеляза Порошенко.

В новата доктрина "Русия е посочена като главен враг и се излагат условията за освобождаването на временно окупираните територии", използван от Киев термин за анексирания от Русия Крим през март 2014 г. и териториите под бунтовнически контрол в проруската Източна Украйна, се казва в изявление на Съвета без повече подробности.

Доктрината "изхожда от принципа, че широкомащабното прибягване към военна сила срещу Украйна е силно вероятно" и предвижда възобновяването на политиката за интеграция към НАТО.

С новата си военна доктрина Украйна се отказва от извънблоковия си статут и възобновява стратегическия курс към евроатлантическа интеграция, а също така вече набляга на военните конфликти, които използват военни и невоенни средства: икономически, политически и информационно-психологически, заяви Порошенко, цитиран от ТАСС.

"Това принципно променя естеството на въоръжената борба. Вече става дума за това, което наричаме хибридна война", каза украинският президент.

По отношение на евроатлантическата интеграция "нужно е цялата отбранително-военна система на страната да се приведе в съответствие със стандартите на НАТО и да се постигнат критериите за членство", каза Порошенко.

"Поставена е задача до 2020 г. да се осигури пълна съвместимост на въоръжените сили на Украйна със съответстващите сили на страните членки на НАТО", заяви Порошенко в изявление, разпространено от пресслужбата му.

Той подчерта, че в момента нито Украйна, нито НАТО "са готови за поставяне на въпроса за членство, но има решение на срещата на върха от Букурещ през 2008 г., в което се отбелязва, че "вратите са отворени".

  • ЕС удължава с шест месеца санкциите заради конфликта в Украйна
  • Бан Ки Мун осъди възобновяването на насилието в Украйна
  • Порошенко пак поиска да бъдат разположени миротворци в Украйна
  • Порошенко обвини Путин, че "иска цяла Европа"
  • Порошенко: Няма гражданска война в Украйна, има окупирана територия
  • Драматично видео показва как се нарушава примирието в Украйна
  • Ройтерс: Русия разполага тежка военна мощ на границата с Украйна
  • САЩ дадоха нови кредитни гаранции на Украйна
  • Президентът на Украйна подписа спорни закони за десъветизация на страната
  • Нови нарушения на примирието в Украйна