Френският парламент ще създаде анкетна комисия, която да разследва случаи на сексуално насилие и посегателства в киното и други културни сектори, съобщи France 24.

Националното събрание (долната камара на парламента) се съгласи единодушно да създаде комисията, за която настояваше актрисата Жудит Годреш в речта си пред Сената (горната камара на парламента) още през февруари. 

Тогава тя припомни и за личните травмиращи събития, през които е преминала в ранна тийнейджърска възраст.  

„Всички знаят какво се случва в киното, насилникът е дегизиран като режисьор, който кара малките момичета да страдат, да плачат. Определя им среща и той се превръща в техен притежател“, каза актрисата.

Жудит Годреш
Снимка: Wikipedia

51-годишната Годреш обвинява двама френски режисьори в изнасилване и сексуално посегателство, когато е била на 14 и 15 години. Режисьорите са били над 40-годишни. И двамата мъже отричат вина.

Годреш обвини и американския продуцент Харви Уайнстийн в сексуално посегателство във времето, когато е била на 24 години.

Въз основа на предложението на Годреш парламентарната комисия по култура реши да разшири обхвата на разследването, като включи и други културни сектори. Комисията ще има за цел да проучи „състоянието на непълнолетните в различните сектори на киното, телевизията, театъра, модата и рекламата“, както и на възрастните, работещи в тях.

Целта е да се идентифицират механизмите и пропуските, които позволяват тези потенциални злоупотреби и нарушения.

Гласуването в парламента идва ден след като 41-годишната актриса Изилд льо Беско пусна автобиографичната си книга, в която разказва, че е била изнасилена от режисьора Беноа Жако.

Изилд льо Беско
Снимка: iStock

По думите ѝ това е станало, когато е била на 16 години, но все още не е готова да повдигне обвинение.

Годреш обаче, която също обвинява режисьора за сексуално посегателство, вече е подала съдебна жалба.

Режисьорът отрича и двете обвинения.