Развод в полза на големите партии или бягство от един нов, но непостоянен политик – Ангел Джамбазки от ВМРО и Любен Дилов – син от „Гергьовден” (и кандидат-депутат от ББЦ) се разминаха в обясненията си за отделянето на „войводите” от коалицията, водена от Николай Бареков.

В същото време, в студиото на „Тази събота” двамата показаха изключително сходни позиции по въпроси като интеграцията на ромите, казармата и нуждата от модерна, образована патриотична партия у нас.

Развод ми дай

„Най-простото нещо в една такава ситуация е да попиташ на кого тя е изгодна. Очевидно е, че тя е изгодна на първия в тези избори – на ГЕРБ и в някаква степен на БСП, защото те отново запазват вечния сблъсък на противостоенето на двете големи като не позволиха да се появи трета голяма политическа формация”, каза Дилов.

Според него, коалицията около ББЦ, заедно с НФСБ и ВМРО е щяла да се бори за второто място в следващия парламент.

На свой ред зам.-председателят на „войводите” Ангел Джамбазки разказа, че „на предишните избори, позициите на Бареков бяха много по-ясни за нас и много по-последователни”.

По думите му в средата на кампанията част от посланията на бившият ТВ водещ станали трудно обясними: „Единия ден обявата беше, че е човек с десни убеждения, на следващия ден, че е ляв, на третия ден обявявахме Народна република, на четвъртия ден – референдум за монархия”.

Джамбазки посочи, че нямало начин тогава националистите да излязат от коалицията, защото щяло да е „политическо самоубийство”.

Да не си мерим даренията

Мария Календерска от ББЦ (която роди дете на Николай Бареков) обвини преди седмица Джамбазки, че не е спазил обещанието си да дарява своята заплата на евродепутат.

„Човек не трябва и не бива да парадира дарения, ако очаквате от мен да доведа в студиото хора, на които са направени животоспасяващи операции, за да не станат инвалиди, това няма да се случи. (...) Да почнеш да показваш тези хора, върху тях да се катериш и да показваш колко си състрадателен е изключително първенюшко и просташко. Когато даряваш показно и очакваш политически дивидент, това не е дарение, това е пропаганда”, отговори евродепутатът.

Рамо до рамо

„Патриотизмът не е някаква марка, не е значка, която ще си я сложиш на ревера. Патриотизмът и грамотният, образован национализъм (не този, който хвърля кюфтета по стюардеси и по сервитьорки тапи от шампанско) е нещо, което го доказваш и го правиш всеки ден. Не е нещо, което ще си го избереш и ще кажеш „Аз съм патриот”, „Аз съм ляв” или десен”, подчерта Джамбазки.

В същото време двамата с Дилов се съгласиха, че той минава през промяна на икономическата ситуация на българите.

Двамата показаха близки позиции за ограничаване на социалните помощи за майките без образование, както и възстановяването на „образователната функция” на армията чрез връщане на казармата.

Какво още си казаха двамата – вижте във видеото.

  • Радан Кънев готов за премиер
  • Румен Петков: Силното решение беше управление на ГЕРБ и БСП
  • Борисов може да върне мандата
  • Андрей Райчев: ДПС повече няма нужда от Пеевски
  • Резултатите от изборите няма да бъдат касирани
  • Цецка Цачева е под влиянието на емоция – няма време да се отдаде на чувствата си
  • Кои са осъдените за търговия с гласове на последните избори
  • ВКС отхвърли всички искания за касиране на изборите
  • Реформаторите за час сближиха позициите си с ГЕРБ
  • Бареков с най-скъпа ТВ и радио агитация