По време на срещата си с министър Кристиан Вигенин турският външен министър Ахмет Давутоглу поиска да бъде решен въпросът с турските имоти у нас. Той благодари на българските власти, че са се справили с нападението на джамията в Пловдив.

„Много се радвам, че се обръщаме един към друг като комшии. Важното е, където и да се случват такива събития, да се уважава миналото на човечеството. Ние сме лидери,които трябва да работим рамо до рамо и да се подкрепяме”, заяви Давутоглу.

„Отношенията между България и Турция се развиват в позитивен план и желанието на двете страни е да се концентирраме върху позитивен дневен ред”, допълни Кристиан Вигенин.

България и Турция развиват отлични двустранни отношения на сътрудничество между добри съседи, партньори и съюзници в НАТО. България като страна член на Европейския съюз подпомага процеса на реформи и преговорите на Турция за членство в ЕС, заяви българският външен министър на съвместна пресконференция с турския си колега.

Давутоглу открои като сфери на взаимен интерес енергетиката, транспорта, търговията, инвестициите, туризма, земеделието, където съществуващият голям потенциал трябва да бъде развит в името на благоденствието на двата народа.

Турският първи дипломат заяви амбицията стокообменът между България и Турция, който към момента възлиза на 3 млрд. евро, да бъде увеличен до 5 и дори до 10 милиарда евро.

Според парламентарната група на „Атака” обаче българската позиция по отношение на Турция е неадекватна.