Новата организация по бул. „Витоша“ в София предизвиква разнопосочни реакции вече повече от седмица.

„Всичко, което се направи до момента, беше направено „на тъмно“ и без да сме информирани. Смяната на организацията на движението ни напомни на едни други времена“, каза Емануела Стомонякова, представител на протестиращите през последните дни срещу промените.

„Тези паркоместата трябва да ни „задоволят“. Проблемът е с организацията на движението, защото се намаляват лентите. Хората казват, че от бул. „Витоша“ това е станало ул. „Витошка“. Притеснява ни безопасността в движението. Няма осигурена такава за всички хора, които живеят, както и за всички възрасти. Имаме проблеми от социален патронаж, който не може да изпълнява услугите си. Хората са ни сезирали. Шофьорите се затрудняват с паркирането, а спирането с аварийни светлини блокира движението“, добави Стомонякова.

Жителите в района ще продължат протестите, докато не бъде върната предишната организация.

От друга страна велосипедистите са доволни от промените.

„Най-сетне се направи една реформа и усилие, което трябва да виждаме по-често и по много улици. Тук беше премахнат конфликтът между пешеходци и велосипедисти. Велоалеята зае мястото си на пътното платно. Маркировката по тротоара ще бъде премахната“, посочи Радост Петрова от „Велоеволюция“

„Беше сложена пешеходна пътека, както и велопътека. Предстои да бъде направена велоалея по бул. „Скобелев“. Велосипедистите се събират в 19 ч. пред НДК, за да отпразнуваме тази придобивка. В готовност сме за протест, ако и на крачка се отстъпи от този проект“, добави тя.