Депутати от парламентарната група на „Атака” разпънаха плакати с призив „Не на Турция в ЕС” пред сградата на Министерски съвет. Поводът за акцията е посещението на министърът на външните работи на Турция Ахмет Давутоглу.

Той пристигна за срещата в Министерски съвет, но кортежът му премина отстрани на сградата и се размина с представителите на "Атака".

На други плакати, разпънати от националистите, пишеше: „Турция, дължиш ни 10 млрд. долара за тракийските имоти”, „Турция, искаме извинение за 500 години геноцид”, както и „Атака" казва: „Не на Турция в ЕС”. В района пред главния вход на МС имаше засилено полицейско присъствие.

Волен Сидеров се възмути, че външният министър Кристиан Вигенин не поставя пред Давутоглу въпросите за тракийските имоти и претендираните обезщетения.

„Ако и премиерът и президентът не поставят тези въпроси, за какво са на тези постове? Тогава ще трябва да обърнем листа и да пише „Оставка” вече на него, защото не си вършат работата”, каза лидерът на „Атака”.

„Недоумявам защо външен министър се приема на ниво министър-председател и на ниво президент. Какво му е важното, за да го приема лично президентът, премиерът или председателят на Народното събрание? Говорим за неадекватна позиция на България, нереципрочна и неотговаряща на това как Турция се отнася към нас. Възмутително е, защото става в навечерието на Трети март”, коментира Волен Сидеров.

„Г-н Борисов да излезе и да каже – той е „за” или „против” Турция в ЕС, „за” или „против” новини на турски език, държи ли на тези обезщетения, за които има решение на парламента, въобще какво им е отношението към турската агресивна политика на България”, призова лидерът на националистите.

След като външният министър на Турция излезе от Президентството, след края на където се срещна с президента Росен Плевнелиев, депутатите от „Атака” скандираха „Атака”. Кордон от полиция беше препречил пътя народните представители към колите на кортежа на турския дипломат, като той се качи в автомобила и потегли. Някои от депутатите се опитаха да заобиколят този кордон, при което почти се стигна до сблъсък с полицията, а Димитър Димов и други от депутатите на „Атака” влязоха в спор с полицаите.