Президентът няма право да мълчи по важните въпроси – това подчерта кандидат-президентът от Реформаторския блок Трайчо Трайков, който днес представи основните си приоритети заедно с кандидата за вицепрезидент ген. Съби Събев. Двамата бяха категорични, че ще от първостепенно значение за тях ще бъде опазването на националната сигурност.

Като голям риск за нея Трайчо Трайков определи високия процент на бедните хора у нас. От значение са и здравеопазването, стопанската дейност, гражданските структури. „За мен не искам да гласуват тези, които са щастливи от нивото на корупцията у нас”, подчерта той, цитиран от БТА.

Кандидат-президентът посочи, че при този размер на уродливите практики страната ни "беше ударена с милиарди - чрез КТБ и "Белене". „Няма да позволя България да е толкова беззащитна, не ме интересува, че ще ме обвинят, че излизам от конституционните си правомощия”, заяви Трайков.

Трайков обяви още, че може и ще защитава интересите на българския бизнес, на младите хора, ще се бори срещу цензурата в медиите.

Той обещава да работи в синхрон с изпълнителната и със законодателната власт.

 „Ще спазим ангажиментите си за увеличаване на парите за отбрана и за модернизация на армията като процент от БВП, поети в Уелс през 2014 г. и сега във Варшава”, декларира кандидат-вицепрезидентът ген. Съби Събев.

Каква външна политика ще следват?

Трайков и Събев заявиха, че са за европейската и евроатлантическата ориентация на България: “Дипломатическите ми действия ще тръгнат от силния глас на България в ЕС и НАТО”.

“В Украйна бяха потъпкани международни споразумения, а Русия наруши ангажимента си на гарант за териториалната цялост”, смята претендентът за "Дондуков" 2.

“Когато някой иска да влезе в общия ни дом, имаме право да изискваме да спазва демократичните ценности” - такъв, според него, трябва да е подходът на София по отношение на Турция, която нарече "наш добър съсед”.

  • Корнелия Нинова: Румен Радев не е наложен нито отвън, нито отвътре
  • ЦИК: Румен Радев е увеличил повече от два пъти подкрепата си на балотажа
  • Схеми и пропуски хвърлят сянка върху вота
  • Румен Радев – подкрепен от избиратели на всички партии
  • Как реагираха световните медии на избора на Румен Радев? (ОБЗОР)
  • Москва: Ако новата власт в България поиска сътрудничество, ще отвърнем с взаимност
  • Как премина изборният ден за българите в Щутгарт
  • Официалните резултати от изборите вероятно ще са ясни още утре
  • Евгений Дайнов: Бойко Борисов е като обидено дете, комуто всички са виновни
  • Активисти на ГЕРБ от Видин се оплакаха от побой и сплашване