Не е възможно да смяташ, че светът започва и завършва с теб и че всички проекти са започнати от теб и ти трябва да ги завършиш. Това заяви министърът на културата Петър Стоянович в студиото на „Тази сутрин”, който за пореден път влезе в задочен спор с предшественика си Вежди Рашидов.

Скулпторът заяви вчера, че от свои източници е разбрал, че Стоянович вече се изнася от Министерството на културата. Министърът посочи, че това не отговаря на истината, а в кабинета си е донесъл само икони и книги, „две неща, с които г-н Рашидов има трайно разминаване”.

Стоянович подчерта, че не приема „тона и самовлюбеността” на своя предшественик като даде пример с Националния музеен комплекс (станал по-известен като „Българския Лувър), който е започнат през 1999 г., „вградени са мандатите и труда на 7 министри”, Вежди Рашидов има голям принос, но не може „да смяташ, че нещо е диамант на пръста ти”.

„Основният принцип на политиката е в това да работим за една кауза, да има приемственост и да не смятаме, че постът започва и завършва с нас”, подчерта министърът като допълни, че е заварил ведомството с 2 млн. лева орязан бюджет и не е оставил нито един проект да пропадне.

В същото време Рашидов си приписвал заслуги като т.нар норвежка програма или изложбата на трайкийското злато в Москва (която всъщност била инициатива на посланик Бойко Коцев) и твърдял без да има доказателства, че всички европроекти в сферата на културата са застрашени.

Петър Стоянович отрече да е имало политическо влияние над него за назначението на директор на НДК. По думите му бордът на двореца на културата има право да избере ръководител, като в началото е имало разминавания с МК, но те са били изгледени.

По казуса „Божурище” Стоянович подчерта, че италианската компания, която ще строи индустриален парк, ще изгради със свои средства музей на територията на бившето летище, което в продължение на десетилетия е било „люлка” на българското въздохоплаване.

Стоянович призна, че мандатът му е „видимо в своя край”, но в правителството не е обсъждана конкретна дата за оставка, той лично не е чувал и за назначения в „12 без 2”.

Жената до министъра, началникът на кабинета Мария Дивизиева, се оказа обвинена във връзка със злоупотреби с еврофондове.

Петър Стоянович подчерта, че има разминавания между разследвания период и времето, в което тя е работела в съответните държавни ведомства. „Ако има друго име на почтеността, то е Мария Дивизиева”, заяви Стонович.