Ген. Стоян Тонев е подал оставка като председател на комисията по здравеопазване в парламента и като депутат от ГЕРБ, научи bTV. Малко по-късно новината бе потвърдена и от пресцентъра на партията. Оставката на бившия шеф на ВМА вече е депозирана в деловодството на Народното събрание.

От пресцентъра на ГЕРБ съобщиха, че ген. Тонев е взел решение да се оттегли след разговор с премиера Бойко Борисов.

В молбата си до председателя на Народното събрание Цецка Цачева Тонев заявява:

„Поради засиления обществен интерес съм задължен да се оттегля от парламента. Уверен съм, че по този начин ще бъде гарантирано независимото разследване на компетентните органи (Прокуратура и Сметна палата). Още вчера сезирах лично главния прокурор и председателя на Сметната палата, като настоях за извършването на пълни проверки. В писмата си до прокуратурата и Сметната палата настоявам да се установи законността на управлението и за начина на сключване на договори на ВМА – София за периода от 28 август 2002 г. до 1 януари 2015 година. Уважаема г-жо Цачева, смятам, че само по този начин може да бъде запазен авторитета на най-голямото българско здравно заведение с национално значение и с особено значение в случай на война и природни бедствия, както и да бъде изчистено името ми“.

Решението му идва ден след като bTV разбра, че премиерът Бойко Борисов е поискал оставката на Тонев, както и от него да бъде свалена всякаква политическа подкрепа.

Министър-председателят обаче не потвърди това, а обяви във Фейсбук ден по-късно, че застава до всеки до доказването на неговата вина.

Междувременно военната прокуратура започна разследване по казуса с ВМА. То е срещу длъжностни лица от болницата. Военноокръжната прокуратура в София е била уведомена от служба "Военна полиция" за констатирани нарушения при сключване на договори за отдаване под наем на помещения и медицинска  апаратура, принадлежащи на ВМА.

Казусът "Тонев" застана във фокуса на вниманието след разследването на bTV Необяснимо бездействие, което показа злоупотреби за милиони в клиниката по дерматология на ВМА, чийто ръководител е проф. Мирослава Кадурина. Разследването стъпи на одит на Министерство на отбрана, направен по време, в което началник на болничното заведение бе именно ген. Тонев.

 

  • Д-р Кадурина от ВМА обвинена в престъпление по служба
  • ВМА възстановява операциите на деца със слухови увреждания
  • Прокуратурата обвини Стоян Тонев
  • ВМА прекратява договорите си с частни фирми
  • Петър Нанев: Няма график за журналистическите разследвания
  • ВМА дължи над половин милион лева за изкуствени стави
  • Нови скандални разкрития във ВМА
  • Парламентът прие оставката на Стоян Тонев
  • Не са една и две фирмите, източващи ВМА
  • Депутати от ГЕРБ след оставката на Тонев: Всеки има право да защити името си