Не са една и две фирмите, които източват ВМА. Това заяви пред bTV министърът на отбраната Николай Ненчев, чието ведомство е принципал на лечебното заведение.

По думите му той е бил уведомен за нередностите в болницата още с встъпването си в длъжност. Министърът обясни, че разпоредил проверки на "безумията, които се случват", и от които се срамува.

Скандалът с ВМА доведе до оставката от парламента на бившия шеф на болницата ген. Стоян Тонев.

Министърът обясни, че е имал няколко срещи с ген. Тонев. "Поисках да разбера защо това се е случило. Неговата теза беше, че тези дружества, които работят в болницата, допринасят за финансовото положение. Тоест, болницата печели от тях. Има обаче известно разминаване в числата", коментира той.

Ненчев каза, че една част неизгодните за ВМА договори вече са прекратени, но има такива, за чието разтрогване се търси най-добрият за болницата вариант.

Министърът изтъкна, че в резултат на прекратяването на част от договорите за последните няколко месеца дългът на ВМА е намалял с 27 милиона.

Сред ощетяващите лечебното заведение договори Ненчев посочи тези с фирмите за чистотата в болницата и за доставката на храната. "Порционът във ВМА е 14 лева на ден срещу 3.50 в "Пирогов", заяви Ненчев. 

С уговорката, че не може да посочи точната цифра на неизгодните договори, той нареди в тази графа и частна фирма, която използва скенерите на ВМА.

Ненчев декларира, че има огромно доверие на сегашния шеф на ВМА ген. Николай Петров, към когото е пуснал заповед да ограничи нередностите.

Министърът препрати към прокуратурата отговора на въпроса дали има изчезнали договори за обществени поръчки във ВМА. Такова твърдение  направи преди ден д-р Емануил Найденов от Асоциация "Млади лекари за ново здравеопазване".

Ненчев каза, че министерството ще окаже пълно съдействие на държавното обвинение и се надява да има бързо съдопроизводство, така че отговорните лица да понесат отговорност.

 

  • Д-р Кадурина от ВМА обвинена в престъпление по служба
  • ВМА възстановява операциите на деца със слухови увреждания
  • Прокуратурата обвини Стоян Тонев
  • ВМА прекратява договорите си с частни фирми
  • Петър Нанев: Няма график за журналистическите разследвания
  • ВМА дължи над половин милион лева за изкуствени стави
  • Нови скандални разкрития във ВМА
  • Парламентът прие оставката на Стоян Тонев
  • Депутати от ГЕРБ след оставката на Тонев: Всеки има право да защити името си
  • Военната прокуратура започна разследване по казуса ВМА

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!