Шефката на Катедрата по дерматология, венерология и алергология във ВМА, както и на дерматологична клиника Мирослава Кадурина бе обвинена в престъпление по служба, съобщиха от Военноокръжна прокуратура. Институциите се задействаха след разследването на bTV за злоупотреби във ВМА „Необяснимо бездействие”.

В следобедните часове днес стана ясно, че тя се е оттеглила от поста.

С развитието на скандала оставка от здравната комисия в парламента подаде шефът на болницата ген. Стоян Тонев, а след това и той беше обвинен.

Кадурина е пусната срещу парична гаранция от 10 000 лева.

Според обвинението в периода 29.11.2004г. -10.09.2014г. проф. Кадурина е превишила правата си, като е извършила служебни действия в нарушение на  Закона за лечебните заведения и Правилника за устройството и дейността на Военномедицинска академия. Деянието е извършено с цел да набави имотна облага за себе си и за „ДЕРМА – ПРИМ- МК” ООД, на което е мажоритарен собственик.

В качеството си на длъжностно лице във ВМА, проф. Кадурина е предоставила на „ДЕРМА – ПРИМ- МК” ООД ползването на шест медицински апарати, собственост на ВМА, свободно и неограничено във времето. Предоставила е на същото дружество, без правно основание и безвъзмездно, ползването на пет апарата, собственост на ВМА, на обща стойност 671 403 лв.

Възлагала е на служители на Клиниката по дерматология и венерология в работното им време, наред с изпълнението на задълженията им по трудово правоотношение с ВМА, да извършват и процедури на пациенти на „ДЕРМА – ПРИМ- МК” ООД с апаратура, собственост на ВМА. За тези процедури пациентите са заплащали възнаграждение на търговското дружество, а не на ВМА.

От престъплението са настъпили значителни неимуществени вредни последици за Военно-медицинска академия - „ДЕРМА ПРИМ-МК” ООД е осъществявало конкурентна търговска дейност, неразграничима от дейността на Клиниката по дерматология и венерология при ВМА, като дружеството е ползвало материални и кадрови ресурси на Военномедицинска академия за медицински услуги, които са били заплащани на дружеството.

Настъпили са и значителни имуществени вреди за ВМА, която е заплатила:

-45 289.68 лева за абонаментната поддръжка за периода 01.11.2007 год. - 10.09.2014 год. на лазерна хирургична система, която в този период не е била ползвана за нуждите на ВМА, но е ползвана без основание от  „ДЕРМА ПРИМ-МК” ООД,

-58 692,00 лева за абонаментна поддръжка в периода 18.02.2014 год. до 10.09.2014 год. и консумативи на стойност 13190,00 лева за периода 01.01.2012 до 31.12.2013 год., на лазерна система,

-както и стойността на абонаментната поддръжка и консумативите, изразходвани при медицински услуги на пациенти на „ДЕРМА ПРИМ-МК” ООД, извършвани от служители на ВМА с  апаратура, собственост на ВМА на пациенти на „ДЕРМА ПРИМ-МК”ООД и заплатени на дружеството от пациентите.

Цялото разследване на Петър Нанев можете да гледате тук:

  • ВМА възстановява операциите на деца със слухови увреждания
  • Прокуратурата обвини Стоян Тонев
  • ВМА прекратява договорите си с частни фирми
  • Петър Нанев: Няма график за журналистическите разследвания
  • ВМА дължи над половин милион лева за изкуствени стави
  • Нови скандални разкрития във ВМА
  • Парламентът прие оставката на Стоян Тонев
  • Не са една и две фирмите, източващи ВМА
  • Депутати от ГЕРБ след оставката на Тонев: Всеки има право да защити името си
  • Военната прокуратура започна разследване по казуса ВМА

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!