И сега управляващата коалиция между БСП и ДПС, и ГЕРБ виждат опасност във възможността Реформаторският блок да прерасне в предизборен проект. Ако петте партии, обединени в него, се явят на избори обаче, те ще се стремят към победа и ще влязат в управлението мощно. Това заяви в предаването „Лице в лице” по bTV Найден Зеленогорски от Движение „България на гражданите”.

Колегата му от „Синьо единство” Мартин Димитров го подкрепи с коментара, че гражданите на протестите призовават реформаторите да направят обединение, за което да може да се гласува – „ново и морално”.

Кабинетът на гафовете

Димитров заяви, че целият кредит на доверие към правителството е изчерпан, след като „биха хората” в 40-я ден на протести срещу кабинета. „Това е правителство, което всеки ден произвежда гафове – днешният е АЕЦ „Белене”,” декларира той, припомняйки, че идеята за рестарт на проекта е залегнала в плана „Орешарски”, представен по-рано пред Националния съвет на БСП.

„Всеки ден на това правителство коства огромни нови кражби. Днес да си тръгнат, пак е късно,” коментира и Петър Москов от ръководството на ДСБ.

Той също изрази убеденост, че правителството трябва да подаде оставка. „Управлението не е разменна монета срещу нещо, което може да е по-лошо. Ако правят същите грешки, и следващите, които дойдат на власт, ще получат същото отношение, защото това е гражданско общество,” коментира още Москов. Той отбеляза като грешен подход от страна на политическите партии търсенето на подкрепа вместо на доверие от страна на избирателите.

Кой стои зад реформаторите

Тримата отхвърлиха тезата, че зад идеята за Реформаторски блок стоят олигархични интереси. „Линията на управляващите е: „Да, зад нас стои олигархия, но и зад протестиращите стоят други кръгове на олигархията”, обясни Петър Москов. Той обаче беше категоричен, че няма нито преки, нито косвени доказателства, с които реформаторите да бъдат свързани със задкулисни фигури.

„Зад нас стоят мощни от експертна гледна точка икономически и екологични организации,” допълни той.

Найден Зеленогорски обясни, че партията му – Движение „България на гражданите”, е изтеглила заем от 900 000 лв., обезпечен с активи на членове на ръководството, които го погасяват. „Доказал съм, че никога не бих позволил някой да бъде зад мен и да ми дърпа конците,” подчерта екскметът на Плевен, прекарал на поста три мандата.
„Правени са опити да бъде смекчена нашата позиция по много въпроси. Трябва да си принципен и морален и да издържиш до край,” коментира, от своя страна, Мартин Димитров.

Той даде пример с категоричната позиция на сините срещу проекта за АЕЦ „Белене”. „Ако има проект, зад който да стои олигархията, това е „Белене”,” отбеляза той, изтъквайки несъвместимостта на позициите между партиите от Реформаторския блок и задкулисни структури.

Къде е СДС?

Тримата представители на Реформаторския блок изразиха и отношение към евентуалното място на СДС в организацията. Първоначално тя не беше поканена в блока заради близките отношения на предишния лидер Емил Кабаиванов с ГЕРБ. След избора на Божидар Лукарски за председател обаче настроенията се промениха.

„Реформаторският блок би бил по-силен с един силен и независим СДС. Приемаме заявката на Лукарски за положителна стъпка натам,” подчерта Петър Москов.

Гражданска енергия в политиката

Найден Зеленогорски обясни, че въпреки силния интерес към Реформаторския блок от страна на други партии, формацията се стреми най-вече да придаде по-голяма плътност на проекта, като вкара в него енергията на гражданското общество.

По думите му, държавата се нуждае от спешни лидерски решения. В същото време обаче, в нея имало нещо „очевидно сбъркано” и гражданите трябва да бъдат част от пренареждането на държавата. „Партиите трябва да направят крачка назад, за да направи гражданското общество две крачки напред,” допълни Зеленогорски.

Мартин Димитров е убеден, че нови предсрочни избори не биха повторили резултатите от вота на 12 май. „Държавата вече е друга,” аргументира се той.

Димитров прогнозира, че дори да заглъхнат през август, протестите ще се възобновят с нова сила през септември „с първия гаф на управляващите”. „Гражданското общество повече няма да позволи да бъде мамено и тъпкано, то видя силата си, особено в тези протести,” мотивира се Димитров.