Украйна представи нов говорител – това е Виктория, която е генерирана от изкуствен интелект. Тя ще съобщава новини от името на външното министерство на страната, пише британският „Гардиън“.

Властите заявиха, че за първи път в историята държава ще използва дигитален говорител за своите съобщения. Все пак новините ще бъдат писани от хора.

Облечена в тъмен костюм, говорителят се представи като Виктория Ши – дигитален човек. Фигурата жестикулира с ръце и мърда главата си докато говори.

„ИИ помага само за визуалната част, всичко останало се пише и проверява от истински хора. Това е сериозен технологичен скок за дипломатическите отношения в света“, коментира външният министър Дмитро Кулеба.

Основната причина за появата на дигиталната Виктория е да спести време и ресурси на дипломатите. Създателите ѝ са фирма с име Game Changers, които имат няколко проекта с виртуална реалност на тема войната в Украйна.

Външният вид и гласът на Виктория са базирани на истински човек – Розали Номбре, певица и бивш участник в украинската версия на „Ергенът“. Номбре е родена в контролираният от Русия Донецк и има 54 000 последователи в Инстаграм. Тя използва платформата, за да повдига теми, свързани с украинци от миксирана раса, които са пораснали, говорейки руски.

От министерството съобщиха, че Номбре се е включила в проекта безплатно. За да се противодейства на фалшиви новини с новия дигитален говорител, министерството ще придружава всяко съобщение със специален QR код, който отвежда на страницата им.