Кремъл разкритикува новото изказване на френския президент Еманюел Макрон за евентуално изпращане на западни войски в Украйна. Говорителят на Владимир Путин Дмитрий Песков нарече думите на Макрон „много опасни“.

Снимка: Getty Images

„Франция, в лицето на своя президент, продължава постоянно да споменава възможността за свое пряко въвличане – на терен, в конфликта около Украйна. Това е много опасна тенденция", предупреди Песков, цитиран от БТА.

Вчера, в интервю за британското издание „Икономист“, френският държавен глава Еманюел Макрон отново не изключи възможността западни сухопътни войски да бъдат изпратени в Украйна. Макрон посочи две условия за това: „Ако руснаците пробият фронтовите линии и има искане от Украйна“.

Френският президент обаче уточни, че случаят днес не е такъв.

„Както казах, не изключвам нищо, защото пред нас има човек, който не изключва нищо. Вероятно сме били твърде колебливи при формулирането на границите на нашите действия спрямо някой, който вече няма такива и който е агресор“, заяви Еманюел Макрон, визирайки руския президент Владимир Путин.

Според Макрон Европа не може винаги да разчита на САЩ за отбрана и трябва да се научи да „се подготвя да се защитава сама“.

 

През последните месеци френският държавен глава става все по-открит защитник на европейската отбрана, като се застъпва за увеличаване на отбранителното производство и военната помощ за Украйна.

Еманюел Макрон предизвика полемика и в края на февруари. Тогава беше първият път, в който той заяви, че изпращането на западни войски в Украйна не бива да се изключва в бъдеще.

Изказването на френския държавен глава предизвика лавина от коментари от западни лидери, които твърдо отрекоха възможността да бъдат изпратени натовски войници в Украйна.

Тогава отново имаше реакция от Русия. „Струва ми се, че тези, които не само изразяват такива мисли, но дори ги допускат в главата си, все пак трябва да използват тази глава за по-рационални мисли, по-безопасни за Европа“, заяви руският външен министър Сергей Лавров.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков разкритикува и британския министър на външните работи Дейвид Камерън, който вчера в Киев обеща подкрепата на страната му за Украйна да продължи „толкова дълго, колкото е необходимо“.

На среща с президента Володимир Зеленски снощи първият дипломат на Обединеното кралство е обещал 3, 5 милиарда евро военна помощ за Киев годишно.

Снимка: Getty Images

Думите на Камерън, че Украйна може да използва британски оръжия за удари по цели в Русия, са „директна ескалация на напрежението около украинския конфликт“, посочи Песков.

Той предупреди, че това може да застраши цялата система за сигурност в Европа.