Стотици вярващи ще посрещнат Възкресение Христово в Бачковския манастир. Великденски богослужения имаше през цялата Страстна седмица, а на Велика събота ще бъде отслужена Василиева литургия.

По традиция в четвъртък там бяха боядисани 2024 червени яйца. Те ще бъдат раздадени на миряните в неделя - на Великден.

През 2023 г. бяха боядисани 2023 яйца, през 2022 г. - 2022 яйца, през 2021 г. - 2021 яйца и т.н.

На Велика събота боядисването продължава, като ще бъдат обагрени общо 5000 яйца.

По традиция първото червено яйце се поставя пред чудотворната икона на св. Богородица, която се смята за покровителка на обителта. Тази година такова яйце ще бъде поставено и пред мощите на св. Патриарх Евтимий. 

Каква е тайната на хубавия червен цвят и на нито едно пукнато яйце?

Яйцата се варят 20-ина минути на бавен огън. Във водата се слага боята, оцет и малко сол.

Това, че не се чупят обаче идва от силата на чудотворната икона, която е закрилница на Бачковския манастир, казват от там.

16-годишната Катя идва от Банско специално да помогне за празника с майка си. Вече 10 години тя го прави заради вярата си в Бог. Тя помага, като полира вече боядисаните яйца.

За Великден в Бачковския манастир се очаква да пристигнат хиляди богомолци от цялата страна.  

С традиция от преди 200 години и с детски смях - така във Велинград се подготвиха за Възкресение Христово. А яйцата оцветиха не с боя, а с восък от запалена свещ.

„Запалваш свещичката, след това вземам восъче, писалката и започвам да рисувам“, казва Катя.

Техниката на "писаното яйце" се предава от поколение на поколение.

„Празникът е в крайна сметка за децата. Да покажем тази традиция, традиция, която си е наша местна – характерна“, коментира Костадин Коев, кмет на Велинград.

И от дървената писалка към четката с боя. Дали с восък, или с боя, днес или в миналото, тайната на красивото яйце е желанието, с което го оцветяваш.