На Велика събота в зоопарка в Бургас започна боядисването на екзотични яйца. Посетителите ще могат да видят отблизо и да се запознаят с тънкостите на обагрянето на различните по размер и специфика яйца.

Едно от най-атрактивните е това на африканския щраус, тъй като боядисването му е истинско предизвикателство.

За първи път се боядисват паунови яйца, както и яйца от зеленоглава патица, червен бърбън и други. Част от яйцата се боядисват с естествени оцветители - зелени подправки, обелки от лук, куркума, червено цвекло и др.

Над 100 обагрени яйца ще бъдат празнично раздадени на животните в зоопарка в присъствието на посетителите. Предвидено е това да стане на Възкресение Христово в неделя по обяд като част от празничната програма на зоологическата градина в дните от 1 до 6 май.

Първото боядисано яйце в червено е от токачка. То има здрава и плътна черупка. Богато е на калий и желязо, а единствен конкурент по твърдост на черупката е щраусовото яйце.

В зоопарка се намира най-голямата колекция на екзотични яйца у нас. Изложена е в постоянна експозиция, която има стойност като учебно помагало. Чрез нея всеки посетител може да се запознае отблизо с редки видове яйца, обагрени в натурални цветове.

Едни от най-атрактивните са тези на австралийския щраус ему, тинаму, африкански бухал, коронован жерав, папагал ара и много други.