Шанс за разпадане на Реформаторския блок може да се върти само в главите на безумци. Това заяви председателят на ДСБ Радан Къвен пред bTV в четвъртък, когато лидерите на политическото обединение ще направят втори опит за среща, на която да уточнят отношенията помежду си и към Бойко Борисов. Освен това се очаква да определят приоритети в предстоящите преговори за сформиране на кабинет.

В дните след изборите водачите в Реформаторския блок се разминаха в позициите си към лидера на ГЕРБ като евентуален премиер на следващо правителство. Последва напрежение в редиците на Блока и открито се заговори за разцепление.

Радан Кънев настоя, че няма как да става въпрос разпадане на блока, тъй като той е удвоил резултата си на изборите.

Разликата в излъчваните сигнали от страната на лидерите по отношение на Борисов Кънев определи като ”емоционални изказвания на хора, които са малко превъзбудени и отдавна не са помирисвали власт”.

Кънев посочи, че в РБ има видими различия, но те „не се замитат под масата” – практика популярна на Запад.

Той е уверен,че Блокът ще може да формира обща позиция, след като всяка от партиите е оформила своя и с нея влиза в разговорите. „Преди да имаме позициите на всички партии, разговорът (по отношение на кабинет начело с Борисов) е научно-популярен”, каза лидерът на ДСБ.

"Реформаторският блок е за това да има правителство. Реформаторският блок обаче може да участва единствено в реформаторско управление – безусловно ангажирано с реформа в правосъдието, администрацията, обществените поръчки, разследване на „Южен поток” и КТБ", обясни Кънев.

Според него не може правителство на малцинството да е реформаторско, както и такова с мнозинство, което зависи от БСП и ДПС, тъй като последните две партии са „причинители”.

„Вие виждате ли Бойко Борисов като гарант за реформи”, запита с ирония Кънев и обясни, че реформи се правят от парламента, а не от правителството.

Кънев отрече думите на Божидар Лукарски за предизборен "трик" по отношение на Борисов, и добави, че в предизборната кампания на Реформаторите не е имало трикове.

Цялото интервю вижте във видеото:

  • Радан Кънев готов за премиер
  • Румен Петков: Силното решение беше управление на ГЕРБ и БСП
  • Борисов може да върне мандата
  • Андрей Райчев: ДПС повече няма нужда от Пеевски
  • Резултатите от изборите няма да бъдат касирани
  • Цецка Цачева е под влиянието на емоция – няма време да се отдаде на чувствата си
  • Кои са осъдените за търговия с гласове на последните избори
  • ВКС отхвърли всички искания за касиране на изборите
  • Реформаторите за час сближиха позициите си с ГЕРБ
  • Бареков с най-скъпа ТВ и радио агитация