Президентът не може да разпитва, да възлага технически експертизи, да оценява доказателства и т.н. Това е позицията на Росен Плевнрлиев, разпространена от прессекретариата му след срещата с председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов.

Магистратът поиска от държавния глава да сформира „независим орган, съставен от трите власти”, който да разследва скандала със записите, в които се смята, че Румяна Ченалова и Владимира Янева обсъждат политически натиск и задкулисни зависимости в съдебната власт. Панов посочи, че и Етичната комисия на ВСС, и прокуратурата не могат да бъдат безпристрастни, тъй като техни лица са споменавани в разговорите.

В позицията се подчертава, че „равната отдалеченост по Конституция на президентската институция от трите власти не означава възможност за държавния глава да изземе правомощия на която и да е от властите – законодателна, изпълнителна и съдебна”.

„Дори и да се състави подобна комисия, тя не би имала средствата, с които да достигне до обективната истина”, смята президентът, като отбелязва, че в България „има компетентни органи, които разполагат и с необходимите инструменти, за да достигнат до обективната истина и с възможностите след това да ангажират съответната отговорност от тези, които са нарушили закона”.

„Силата на една държава не се гради върху това най-високостоящите политици да разрешават всички спорове, а по-скоро върху ясната система от правила, който позволява колкото и високо да стои един политик или магистрат, винаги да има един орган, който може да разследва неговите действия и винаги да има механизъм, който да позволява да се санкционират неправомерните деяния”, посочва Плевнелиев.

В края на позицията се посочва, че и той и Панов „призовават компетентните институции в лицето на ВСС и Прокуратурата да разследват този казус”, макар по-рано шефът на ВКС да беше изразил съмнението си във възможностите именно те да проведат качествено разследване.

Сюжетът с Янева и Ченалова се оказа в центъра и на мини скандал "София-Брюксел", след като Медиапул цитира представител на ЕК, според когото замесените в скандала трябва да бъдат отстранени от разследването. От прокуратурата специално запитаха дали това означава оставка на обвинител №1 Сотир Цацаров. От представителството на ЕК отговориха, че не се месят в кадровите въпроси у нас.

  • Прокуратурата е прекратила разследването по скандала „Яневагейт”
  • Правосъдният министър поиска да се възобнови проверката по "Яневагейт"
  • Соня Найденова от ВСС смята, че проверката по „Яневагейт” е непълноценна
  • Михнева: Борисов и Цацаров хал хабер си нямат за "каките"
  • Я.Тодоров: "Кръгове" и физически лица атакуват премиера със записите
  • Нов запис от "Яневагейт": Секс срещу държавни постове и придобивки за милиони
  • Няма нарушения по скандала "Яневагейт"
  • Адвокатът на Янева: Със записите "диригент" атакува Борисов
  • ВСС изслуша и Цацаров за "Яневагейт"
  • Румяна Ченалова нападна Сотир Цацаров – дискредитирал я