Министърът на правосъдието Екатерина Захариева поиска възобновяване на проверката по случая със записите на разговори между бившите съдийки Владимира Янева и Румяна Ченалова, предаде БТА.

Един път вече прокуратурата отказа да провери записите с мотива, че не е ясен произходът им и има данни от (непоказана до момента - б.р.) експертиза, според които те са манипулирани. Днес обаче и председателят на ВКС Лозан Панов поиска с разговорите да се запознае държавното обвинение, тъй като сюжетът има развитие през последните дни.

Според Захариева с този случай трябва да се заеме и етичната комисия на Висшия адвокатски съвет, особено след твърденията на адвокат Момчил Мондешки. В интервю за национален всекидневник той призна, че е участвал в записите, но побърза да подчертае, че историите в тях били измислени.

Бившата съдия Ченалова вчера коментира думите му по следния начин: "Според мен това е един опит той да спаси не толкова себе си, колкото групата. Групата участници, по-скоро герои на тези записи. Защото Мондешки не работи самостоятелно. Той работи в екип с Александър Ангелов - адвокатът на Делян Пеевски”.

„Недоумение буди у мен фактът, че той мълча една година”, коментира днес Захариева интервюто на адвоката. По подобен начин реагира и премиерът Бойко Борисов (описван в разговорите като арбитър на задкулисните отношения между политици, магистрати и бизнесмени – б.р.), който заяви, че е „омерзен” от ситуацията.

"Вече има втори участник, който потвърждава записите. И затова той трябва да обясни как са правени и режисирани ли са тези записи. Трябва да обясни защо чак сега говори. Да се спрягат компромати, за да се предпазят сами себе си е абсурдно. Това е изнудване", каза Захариева. Тя е на мнение, че прокуратурата трябва да разпита Мондешки именно заради твърденията му, че тези записи са направени, с цел да се притискат определени лица, сред които - и премиерът.

Искрено и лично за ВСС

Захариева изрази недоумение от днешното заседание на ВСС, заради начина, по който протече дискусията за работа по европроекти. Иска или не иска, ВСС ще изпълнява пътната карта за съдебна реформа, а ако не иска да работи по тези проекти, то други институции ще се заемат с това, заяви тя.

Захариева беше категорична, че няма да допусне съдебната система да загуби евросредствата. "Електронно правосъдие ще има с или без участието на ВСС", категорична беше тя. Колкото до срещите с европрокурорите, Захариева каза, че никой до момента не е заявил желание да разговаря с тях при посещението, което предстои. Не съм съгласна, че информацията до европрокурорите се селектира, продължи тя.

"Нещата във ВСС са станали твърде лични. Премината е една граница в някои изказвания от част от членовете. Това не помага нито на атмосферата на работа, нито на кондицията. Отделя се твърде много време за излишни спорове", смята правосъдният министър.