Има сценарий, чиято цел е да бъде разклатена държавата и негови основни мишени са легитимно избраните премиер, Висш съдебен съвет и главен прокурор. Това заяви в студиото на „Тази неделя” председателят на Етичната комисия във ВСС Ясен Тодоров.

„Определени кръгове и определени физически лица пеят в един общ хор срещу ВСС, главния прокурор. В този сценарий главната цел е премиерът”, коментира още той.

По думите му има ясни аргументи зад решението на кадровия орган да не се занимава със записите от „Яневагейт”, в които се смята, че съдийките Владимира Янева и Румяна Ченалова обсъждат задкулисните зависимости в съдебната система.

Записите са незаконни, защото не представляват СРС и има техническа експертиза, която доказва, че са манипулирани, изреди Тодоров и допълни, че източникът, платформата BalkanLeaks, е с изтекъл преди година и половина дигитален сертрификат, което означава, че не може да гарантира анонимното споделяне на информация.

Ясен Тодоров отбеляза, че новият запис (в който се обсъждат любовниците на един държавен мъж и кръгът „Котараците”-б.р.) е насочен директно към министър-председателя, макар името на Бойко Борисов да не е споменавано в прав текст до момента.

Шефът на Етичната комисия нарече уволнената съдия Румяна Ченалова „много добър юрист, много интелигентен човек, но който може да изважда дивиденти за себе си от всяка ситуация”. Припомняме, вчера тя заяви, че Тодоров е един от приближените до Борисов членове на ВСС.

Той заяви, че не е говорил с министър-председателя от 2004 г., когато единият е бил следовател, а другият – главен секретар на МВР. Първата им среща на сегашните постове е била преди дни във ВСС при изслушването на премиера, подчерта Тодоров.

Той не пропусна да отбележи, че за разлика от него, шефът на ВКС Лозан Панов очевидно има номера на Бойко Борисов и комуникира с него. По думите му съдия №1 е трябвало да каже при изслушването си за поста през миналата година, че след като го е блъснала кола в София, премиерът се е свързал с него, за да гарантира безопасността му (за което Борисов призна).

Ясен Тодоров призна, че има номера на Делян Пеевски, но не се е чувал с него от рождения му ден. Кадровикът каза, че поддържа контакти предимно с депутати юристи. Пеевски по образование е именно такъв, а освен това и е бил колега на Тодоров в следствието.

  • Прокуратурата е прекратила разследването по скандала „Яневагейт”
  • Правосъдният министър поиска да се възобнови проверката по "Яневагейт"
  • Соня Найденова от ВСС смята, че проверката по „Яневагейт” е непълноценна
  • Михнева: Борисов и Цацаров хал хабер си нямат за "каките"
  • Нов запис от "Яневагейт": Секс срещу държавни постове и придобивки за милиони
  • Няма нарушения по скандала "Яневагейт"
  • Адвокатът на Янева: Със записите "диригент" атакува Борисов
  • ВСС изслуша и Цацаров за "Яневагейт"
  • Румяна Ченалова нападна Сотир Цацаров – дискредитирал я
  • Виктор Михайлов: Неприятните истории няма да се свършат с Яневагейт

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!