За страната ни ще е позорно, ако има външен анализ на ВСС, заради непълноценната проверка по „Яневагейт”, смята Соня Найденова от Висшия съдебен съвет (ВСС).

По време на днешното заседание беше обсъдено възобновяване на проверката по случая с разпространените разговори между Румяна Ченалова и Владимира Янева.

Найденова заяви, че сегашният състав на ВСС не е използвал всичките си правомощия и възможности за проверката по случая. Тя припомни случая с делото срещу Красьо Черния, когато през 2009 година при сериозна проверка прокуратурата е установила „факти за зависимости между Красимир Георгиев както с членове на ВСС, така и с други магистрати”.

„Този състав на ВСС не успява поне да приложи онази мъдрост, окято към 2009 година и прокуратурата и онзи състав на Съвета са проявили”, смята Найденова.

По думите й има някакво усещане за зависимости във Висшия съдебен съвет, което трябва да бъде изяснено.

„Ще настояваме разследването по „Яневагейт” да бъде максимално открито, бързо и ефективно”, заяви Калин Калпакчиев по внесеното от Найденова предложение. По думите му е много важно разследването на скандала да бъде прозрачно, а материалите и доказателствата – да бъдат отворени и открити.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!