Сега, когато излязох и казах „Ето така стоят нещата”, хората, които са по някакъв начин застрашени да се разкрие тяхното влияние, тяхната намеса в работата на съдебната власт... не бих казала, че са се уплашили, те станаха агресивни – насочиха възможностите си срещу хората, които искат да говорят. Това коментира в студиото на „Лице в лице” скандалната съдийка Румяна Ченалова, която след това даде за пример действията на главния прокурор Сотир Цацаров.

Името на обвинител №1 тя спомена и във връзка с последната си среща с бившата си приятелка и бивша шефка на Софийския градски съд Владимира Янева през април. По думите на Ченалова, след 2 месеца без никакъв контакт и след освобождаването й от ареста, нейната колежка й дошла на гости в момент, в който станало ясно, че съдийката ще има телевизионни участия.

Мъжът на Янева дал на мъжа на Ченалова пари, но, според последната, това не било подкуп. Каква била целта на визитата на бившата съдебна шефка: „Предупреди ме, че трябва да съм по-умерена, по-въздържана, да не говоря срещу главния прокурор, защото мога да имам неприятности”.

Ченалови не броили в какво се е изразявала финансовата подкрепа от Яневи, върнали им парите.

„Беше обидно това, че в продължение на месеци, при факта, че бях в следствения арест, че бяха минали 2 производства в съда и тя не се обади... В един момент дойде с пари, които да ми предложи. За мен това беше необичайно – ако има приятелство, то не се измерва с такива изолирани постъпки”, заяви Румяна Ченалова.

През записите някой говори

Румяна Ченалова категорично отрече да е правила, предавала или публикувала записите от серията „Яневагейт”, в които се смята, че тя и Владимира Янева неформално обсъждат различни задкулисни зависимости в съдебната система и държавата. Тя каза, че не знае чий е мъжкият глас в разговорите, но в същото време и каза, че не е на магистрат.

„Когато изтекоха и другите скандални записи – „Ало, Ваньо”, Мирослав Найденов, Николай Кокинов и Бойко Борисов, реакцията беше същата: „Това е сценарий, заговор, целта е да се дискредитира правителството”. Целта е да се фокусира общественото мнение около мотивацията на едни хора, които имат укорими цели, за да се измести фокусът от същественото”, заяви Ченалова.

По думите й е факт, че много факти се появяват в общественото пространство по „укорим начин”. Причината - хората не могат да излязат с лицата си и да кажат нещата такива, каквито са.

Ченалова отбеляза, че сайтът „Биволъ” се е допитал до чуждестранни експерти, които са открили СРС маркери в записите. По думите й може да се окаже, че службите са извършили нерегламентирано подслушване.

Бившата съдийка от СГС призна, че е виждала странни автомобили тип „баничарка” с пловдивска регистрация близо до дома си, като такъв често се появявал и до кварталното кафе, където се отбивала. „Нямам интерес да демонстрирам някакви такива параноични отклонения”, категорична беше тя.

По отношение на коментарите на Цацаров, че тя се е записвала сама, Ченалова посочи, че не смята за правилно главният прокурор да говори по този начин.

Борисов само я изслушал

Уволнената съдийка призна, че се е срещала с премиера Бойко Борисов. Това станало след избухването на скандала „Белведере”, когато френският посланик Ксавие дьо Кабан я нарече „гнила ябълка” и я обвини, че е помогнала за кражбата на фирма.

„Нямаше никаква реакция по отношение на съдебната система, никой не реагира. Доколкото става дума за поведение на представител на друга държава, а той е не кой да е, а посланик, човекът, който би могъл да вземе отношение, е министър-председателят”, каза Ченалова.

Тя запознала Борисов със ситуацията, но разговорът не приключил „с някаква категоричност”: „Останах с впечатлението, че той няма как или не желае да се намеси в този случай”.

Днес във ВСС тя била разпитвана за разговора от внеслата нейните дисциплинарки Галя Георгиева. Според Ченалова обаче това няма отношение към проверката за „Яневагейт”.

За съдебната система като цяло

Ченалова заяви, че никога не е имала срещи с конкретни политици и страни по дела, но председатели и зам.-председатели на съда я предупреждавали „да внимава”. Тя подчерта, че многократно е сезирала ВСС за нарушения.

След уволнението си „като български гражданин, аз мога да си позволя да назова нещата такива, каквито са, без ограничения от някакви правила”, посочи още Ченалова.

Тя отбеляза, че докато Сотир Цацаров твърди пред медиите, че държавното обвинение работи добре, публични данни за последните години липсват, а най-скорошните показват, че голяма част от делата се прекратяват и едва в една четвърт от случаите въобще се стига до обвинителен акт.

Ченалова се възмути и от коментарите му за попадането й в съдебната система, за скандала с Красьо Черния и за разпределянето на делото „Октопод” на нея. По думите й Цацаров като член на ВСС има достъп до информация за кадровото й развитие, а „Красьогейт” е „петно” за съдебната система, защото магистрати са били наказвани само за подозрение в лобизъм.

По отношение на делото „Октопод” (знаково за първия кабинет „Борисов”), тя разказа любопитни подробности около разпределението му в СГС: „Всички се притеснявахме да не ни се падне, знаехме колко е тежко, колко е сложно, колко високи са обществените изисквания (...) Когато моята деловодителка ми съобщи, тя самата беше разстроена”.

  • Прокуратурата е прекратила разследването по скандала „Яневагейт”
  • Правосъдният министър поиска да се възобнови проверката по "Яневагейт"
  • Соня Найденова от ВСС смята, че проверката по „Яневагейт” е непълноценна
  • Михнева: Борисов и Цацаров хал хабер си нямат за "каките"
  • Я.Тодоров: "Кръгове" и физически лица атакуват премиера със записите
  • Нов запис от "Яневагейт": Секс срещу държавни постове и придобивки за милиони
  • Няма нарушения по скандала "Яневагейт"
  • Адвокатът на Янева: Със записите "диригент" атакува Борисов
  • ВСС изслуша и Цацаров за "Яневагейт"
  • Виктор Михайлов: Неприятните истории няма да се свършат с Яневагейт