Неприятните истории няма да се свършат с Яневагейт. Единственият начин да се противодейства на тази тенденция е съдебната система да стане независима. Това заяви бившият министър на вътрешните работи от мандата на Любен Беров - Виктор Михайлов, в студиото на „Тази събота” по bTV.

По думите му съдебната система може да бъда моделирана чрез приемането на закон. „Играта трябва да има правила” каза Михайлов.

Според бившия министър на вътрешните работи му Висшия съдебен съвет (ВСС) е политически орган, заради наличието на политически квоти, които решават кой да бъде съден и кой да бъде оправдан.

На въпрос за повтаряемостта на събитията у нас, Виктор Михайлов коментира случаят с подслушването на бившият главен прокурор Никола Филчев. Бившият министър на вътрешните работи разказа, че подслушването на чужди дипломатически мисии е международна практика. Това е и причината да се поставят  подслушвателни устройства в дипломатическия блок, в който по-късно живее бившият главен прокурор Никола Филчев.  

Бившият министър на вътрешните работи Виктор Михайлов коментира и темата за т.нар. „червеи” в системата на МВР. Той разказа, че според разпитите на Румен Йончев все още не е ясно какво и дали е „изтекло” от системата на МВР. Михайлов изрази надежда, че никой не е „ровичкал” или коригирал нищо в системата.

Служителите на МВР никога не са били достатъчно платени, заяви бившият министър на вътрешните работи. Той разказа, че решението да се разреши на служителите на реда да заемат допълнителни работни места е било повлияно от гостуването на шефът на полицията в Тексас през 90те години в България.

Американският колега на Михайлов му разказал, че когато тексаската полиция попаднала в затруднено финансово положение като българските структури, той казал властите в щата да решат дали те ще купят полицията или ще оставят мафията да я купи. Бившият министър на вътрешните работи последвал американския пример, но разрешението на силите за сигурност да работят на две места не продължило дълго. „Народното събрание ме притисна и ми се наложи да го махна”, коментира Михайлов.

  • Прокуратурата е прекратила разследването по скандала „Яневагейт”
  • Правосъдният министър поиска да се възобнови проверката по "Яневагейт"
  • Соня Найденова от ВСС смята, че проверката по „Яневагейт” е непълноценна
  • Михнева: Борисов и Цацаров хал хабер си нямат за "каките"
  • Я.Тодоров: "Кръгове" и физически лица атакуват премиера със записите
  • Нов запис от "Яневагейт": Секс срещу държавни постове и придобивки за милиони
  • Няма нарушения по скандала "Яневагейт"
  • Адвокатът на Янева: Със записите "диригент" атакува Борисов
  • ВСС изслуша и Цацаров за "Яневагейт"
  • Румяна Ченалова нападна Сотир Цацаров – дискредитирал я

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!