Без актуализиран бюджет, служебното правителство ще може само и единствено да „реже” разходи. Държавата ще бъде умишлено спъната. Виждам опит да бъдат завързани удобно ръцете на служебното правителство. Това заяви президентът Росен Плевнелиев след консултациите с политическите сили.

Консултациите преминаха на много висок тон, дори на моменти заплашителен. Президентът обрисува апокалиптична картина с прогнози за стачки, драматична ситуация и политическа криза до края на годината, ако бюджетът на държавата не бъде актуализиран.

От БСП го обвиниха, че се намесва в предизборната кампания.

След края на публичните дебати между Михаил Миков, Атанас Мерджанов, Бойко Борисов, Ивайло Московски и Менда Стоянова, Лютви Местан, Йордан Цонев, Николай Бареков, държавният глава обобщи: "Чух обвинения" – президентската институция участвала в предизборната кампания – не участва и не взема страната на ГЕРБ или на БСП. Но взема страната на пациентите, на болниците, на общините, на строителите, отчете Плевнелиев.

По думите му служебният кабинет ще се срещне с проблеми, нарочно създадени от тези, които не искат актуализация. Той запита каква е цената на „красивите цифри, които ще отидат в опорните точки” през есента, ако заради ниския дефицит 30 000 строители останат без работа, бъдат загубени 1 млрд. лева евросредства и бъде застрашена банковата система.

"Служебното правителство ще извади всички цифри в държавата. Затова ще му трябват със сигурност две седмици и не защото правим предизборна кампания и не защото обслужваме когото и да било, освен народа да знае истината. В понеделник имаме шанса, с честен прочит на цифрите в държавата, с конкретен анализ, не с партиен, а с национално отговорен. Дано, нека си пожелаем, в понеделник, да има умни и мъдри решения за повече стабилност в държавата така, както се разбрахме", заяви Плевнелиев.

По време на консултациите, президентът съобщи, че Еврокомисията вече е информирала БНБ, че следи много внимателно ситуацията с КТБ и дали българските власти действат така, че да бъдат изплатени на гражданите дължимите им по закон суми.

Брюксел е предупредил, че ако България не вземе мерки, това означава проблем не само за тази банка, но и европейски проблем, обяви държавният глава. „Затова трябва да се предвиди ресурс, така че да поемем определени рискове, да спим спокойно, че спазваме правилата на ЕС и да са спокойни данъкоплатците”, каза Плевнелиев.

"Не давате решение за една системна банка, а защо не и с втора, която в края на ноември ще трябва да връща сериозна сума", предупреди Плевнелиев.

Той посочи, че е необходимо да бъдат гарантирани задълженията към общините - около 305 млн. лв., към строителните компании по европроекти - около 1 млрд. лв.

Загриженост или президентска република в проект

Въпреки това, от БСП, които си тръгнаха по-рано заради традиционния събор на Бузлуджа, са непреклонни на този етап – ще подкрепят само актуализация на бюджета на НЗОК.

„Учудващ бе тонът на президента Росен Плевнелиев, очевидно той ще бъде активен участник в предизборната кампания, но това ще накърни по-скоро институцията, отколкото да навреди на другите политически партии”, заяви пред журналисти лидерът на БСП и шеф на парламента Михаил Миков.

„Президентът не може да бъде политическа страна. Той се връща към онзи си момент, в който започна да атакува изпълнителната власт преди 1 година”, подчерта Миков.

На въпрос, дали изнесените от президента Росен Плевнелиев цифри са верни, Миков заяви, че този разговор ще се провежда в Народното събрание. По думите му президентските „приноси” отсъствали в мотивите за актуализацията.

„Ако някой иска да тласка страната към нестабилност и президентска република, ние в това няма да участваме”, каза още той и заяви, че действията на Росен Плевнелиев са активна намеса в политическия живот от страна на президента и заемане на страна в полза на опозицията.

Какво актуализираме, последно?

Мога да направя компромиси за болните хора и лекарските организации. Колкото ви трябват – 10-15 или 20 човека, ще ги пратя в понеделник и тези хора да се знае, че ги пращам само заради болните хора.

С тези думи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се обърна към председателя на парламента на и на БСП Михаил Миков по време на консултациите при президента. Борисов направи изказването си във връзка с гласуването на актуализацията на бюджета на НЗОК.

Неудобно ми е, но ДПС се държат най-отговорно. Всички ги обвиняваме във всички грехове, но когато дойде време да се вземат важни решения, те са най-последователни, заяви още Борисов.

Не мога да разбера защо толкова услужливо "Атака" и Волен Сидеров не се забравят? Нима преди само месец те не крепяха това правителство, запита Борисов, според когото през декември рейтинговите агенции рязко ще свалят рейтинга на Българя.

Но нито на нас /ГЕРБ – бел. ред./, нито на тях /ДПС – бел. ред./ им отива да се сме от страната на булката и да ни викат "горчиво", отсече Борисов.

На свой ред лидерът на ДПС Лютви Местан посочи, че „независимо към коя коалиция ще ни пришият, ДПС има ясна позиция – ще подкрепи актуализацията на бюджета на НЗОК и на Държавния бюджет”. Той също подчерта, че трябва да се гледа на ситуацията отвъд партийните пристрастия.

От изказването на Божидар Лукарски от СДС пък стана ясно, че Реформаторският блок е готов да подкрепи в цялост актуализацията на Държавния бюджет, стига всички разходи действително да бъдат записани ясно по пера. По-рано от дясното обединение бяха твърдо против.

"Трябва да се даде подкрепа, за да може българското общество да бъде стабилно. Всичко, което се прави трябва да с един и същи адрес,за мен думата стабилност отеква много силно" ,каза още Кунева и допълни, че според нея стабилността се измерва по следните критерии - разплащане с фирмите, свързани с обществени поръчки, връщане на ДДС и грижа за най-уязвимите - пациентите", каза и Меглена Кунева.

  • Президентът даде блестяща оценка на премиера, който назначи
  • Близнашки е истински български професор, не е правил чистка
  • Служебният кабинет предлага принципа „замърсителят плаща” в управлението на водите
  • Служебното правителство изпълнило 90 на сто от ангажиментите си
  • Агенцията за българите в чужбина има нов зам.-председател
  • Полицаи, пожарникари, военни и охранители от затворите излизат на протест
  • Кабинетът увеличава помощта за отопление
  • Грудев: 70-98 млн. евро е потенциалната загуба по ПРСР
  • Възстановяването на част от спрените евросредствата ще стане до месец
  • Митов: Българите в „Ислямска държава” да бъдат криминализирани