Само няколко месеца премиер, Георги Близнашки успя да събере широка палитра критики, които днес избухнаха „като за последно” по време на парламентарния контрол. Служебният министър-председател изпадна в защита на професионалните си качества и на действията си от високия управленски пост, който зае след оставката на кабинета „Орешарски”.

„Дават ми се квалификации, странно звучащи, поставят се под съмнение академичните ми постижения, отхвърлям всички глупави обвинения. Близнашки е истински български професор. Тепърва вие ще трябва да доказвате вашите претенции, защото нищо смислено досега не сте написали през живота си”, обърна се Близнашки към критиките на Валери Жаблянов от БСП.

„Зад претенцията ви на конституционалист извира фигурата на най-слабия служебен премиер и най-слабия премиер в историята на България. Вие бяхте една маша”, продължи с обвиненията и лидерът на ДПС Лютви Местан и го обвини в политическа чистка.

Същата линия продължи и Мая Манолова от БСП: „Започнахте го (управлението – бел. ред.) с патос и с обещанието, че няма да има чистка и реваншизъм, но какво се случи?”, попита тя и заяви, че според самия Близнашки са уволнени 218 души, според официална справка те са 400, а според БСП са два пъти повече.

"Цялата ви кампания се крепеше върху твърдението за страшните чистки, но истината е съвсем друга. Всичко на всичко бяха уволнени 218 души от цялата държавна администрация. Никаква чистка не е направена", защити се Близнашки и предупреди: „Имайте здрави нерви, защото тепърва промените предстоят. Който и да дойде на власт, ще направи много сериозни промени в администрацията”.

Манолова засегна и темата с харчовете на кабинета, който управлява Близнашки, а той отговори: „Нямам нито една прахосана стотинка при разходите, предприети от служебното правителство и това е истината”. Премиерът предложи да се направи анкетна комисия по темата, тъй като нямал от какво да се притеснява.

По думите му това е втората тема, която постоянно се разработва от определени медии и припомни, че служебният кабинет е заварил продънен бюджет с дефицит 1,2 млрд. лв., като средствата за централната администрация в момента на встъпването му в длъжност са били изразходвани над 80 процента. По тази причина се е наложило преструктуриране на централния бюджет.

  • Президентът даде блестяща оценка на премиера, който назначи
  • Служебният кабинет предлага принципа „замърсителят плаща” в управлението на водите
  • Служебното правителство изпълнило 90 на сто от ангажиментите си
  • Агенцията за българите в чужбина има нов зам.-председател
  • Полицаи, пожарникари, военни и охранители от затворите излизат на протест
  • Кабинетът увеличава помощта за отопление
  • Грудев: 70-98 млн. евро е потенциалната загуба по ПРСР
  • Възстановяването на част от спрените евросредствата ще стане до месец
  • Митов: Българите в „Ислямска държава” да бъдат криминализирани
  • Президентът връчи орден „Стара планина” на посланиците, подкрепили протестите срещу Орешарски