Надявам се в най-скоро време да имаме възможност да инициираме законодателна инициатива, която да криминализира участието на български граждани на страната на „Ислямска държава”. Това отбеляза служебният външен министър на Даниел Митов на дискусията „Перспективи пред българската външна политика: рискове и предизвикателства”, предаде БТА.

„Ислямска държава” е огромна заплаха за нашата национална сигурност, както и за сигурността на нашите партньори в Европейския съюз и трансатлантическата общност”, подчерта той и допълни, че България политически е част от усилията на тази общност да се справи с опасността.

Според Митов е хубаво, че в последните седмици стана ясно, че има ясен и точен ангажимент на трансатлантическата общност при борбата срещу "Ислямска държава". „В тази ситуация се нуждаем от силна външна политика”, посочи той. По думите му трябва да има национален консенсус и определянето на ясни приоритети, които не зависят от смяната на правителства.

Външният министър коментира, че служебното правителство няма да маха оградата на границата в Турция. „Това, че сме казали, че има временен характер, не означава, че започваме да махаме оградата”, коментира той.

Митов припомни, че и предишният министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев официално е заявявал, че съоръжението е с временен характер и служебният кабинет не е обявил нещо различно.

„Но някои хора, като надушат кампания, започват да изпадат в лека неврастения”, коментира той медийни публикации, че служебното правителство може да махне оградата. Митов допълни, че да си правиш кампания на гърба на служебното правителство означава, че си доста безпомощен.

Министърът посочи, че България е изправена пред нови геополитически предизвикателства. „Ставаме свидетели на кризи, които ни заобикалят и ни поставят отново и отново в ситуация да препотвърждаваме своя европейски и трансатлантически избор и принадлежност. Виждаме какво се случва в Украйна, какво се случва в Близкия Изток”, коментира Митов.

„В българската външна политика трябва да има приемственост и ясен дневен ред, който да не зависи от това кой е на власт и кой е в Министерството на външните работи”, коментира Митов. Той подчерта и ролята на гражданското общество и неправителствените организации и формати по отношение на европейските ценности.

  • Президентът даде блестяща оценка на премиера, който назначи
  • Близнашки е истински български професор, не е правил чистка
  • Служебният кабинет предлага принципа „замърсителят плаща” в управлението на водите
  • Служебното правителство изпълнило 90 на сто от ангажиментите си
  • Агенцията за българите в чужбина има нов зам.-председател
  • Полицаи, пожарникари, военни и охранители от затворите излизат на протест
  • Кабинетът увеличава помощта за отопление
  • Грудев: 70-98 млн. евро е потенциалната загуба по ПРСР
  • Възстановяването на част от спрените евросредствата ще стане до месец
  • Президентът връчи орден „Стара планина” на посланиците, подкрепили протестите срещу Орешарски