Президентът Росен Плевнелиев даде блестяща оценка на служебния кабинет, който назначи преди три месеца в ситуация на банкова криза и природни бедствия. Служебните министри се отчетоха за последно в Гербовата зала на президентството в понеделник.

Служебното правителство е подписало програмата за партньорство с Европейската комисия за следващите 6 години. Размразило е плащанията по европейски програми и 2500 проекта във Фонд „Земеделие”, спряло е намесата на „Газпром” във вътрешните ни работи по проекта „Южен поток” и е начертало е план за развитие на въоръжените сили до 2020 г., отчете президентът.

Кабинетът на проф. Героги Близнашки се справил отлично и с организацията на парламентарните избори, която никой не оспорвал, каза още Плевнелиев.

"Служебното правитерство успокои гражданите сред 400 дни непрекъснати протести служебното правителство изпълни задачата да преведе страната през комбинация от кризи брагодаря на служебните миинстри които изпълниха своя граждански дълг вярвам че ще помагате и в бъдеще", заяви президентът.

Той посочи, че служебният кабинет е проявил характер като е отстоявал позициите на България, а министрите в него са работили по съвест при вземането на категорични мерки за връщане на доверието.

„Особеното предизвикатество беше да върнем страната към основните ценности на демокрацията. Тежките проблеми които наследихме с финансовата криза и бедствията направиха ясно едно: правителството няма как да ограничи функциите си и работата си до организирането на честни и демократични избори”, отвърна Георги Близнашки.

Плевнелиев допълни, че по време на служебното правителство България е била не пасивен, а активен член на НАТО с ясна позиция и приоритет: „Издигнахме доверието на партньорите в НАТО на ново, по-високо ниво”.

На въпрос за евентуалното отпадане на новините на турси език от БНТ, Плевнелиев отговори: „Не разбирам какъв ще бъде позитивният ефект за страната от такъв акт – да лишиш хората от нещо вече постигнато. Не вярвам, че когато се отменят новините на турски език, ще повишим стандарта на живот, ще станем по-демократични и ще стимулираме икономиката, ще създадем работни места или българите ще живеем по-добре. Ако някой е на обратното мнение, нека да го докаже", заяви Плевнелиев.

„Ако знаех турски, щях да чета и на турски. Ако знаех гръцки, с удоволствие, за да разбера, за да видя. Съзнателният човек на 21 век има право на максимален обем информация, за да може да вземе сам своето логично, обосновано решение”, каза още президентът.

Загрявка за след 2 години?

Ще бъде ли следващата битка за президент между Росен Плевнелиев и Бойко Борисов? Отчетът при държавния глава повдигна този въпрос.

До следващите президентски избори има цели две години. Твърде рано е за сметки, обяви Плевнелиев, който в рамките на мандата си вече излъчва две служебни правителства.

„Лично аз вярвам като един убеден демократ и проевропеец, българският народ има 2 години да вземе решение кой да бъде президент. Рано е политическите сметки не им е време и място нито се случват както са замислени”

  • Близнашки е истински български професор, не е правил чистка
  • Служебният кабинет предлага принципа „замърсителят плаща” в управлението на водите
  • Служебното правителство изпълнило 90 на сто от ангажиментите си
  • Агенцията за българите в чужбина има нов зам.-председател
  • Полицаи, пожарникари, военни и охранители от затворите излизат на протест
  • Кабинетът увеличава помощта за отопление
  • Грудев: 70-98 млн. евро е потенциалната загуба по ПРСР
  • Възстановяването на част от спрените евросредствата ще стане до месец
  • Митов: Българите в „Ислямска държава” да бъдат криминализирани
  • Президентът връчи орден „Стара планина” на посланиците, подкрепили протестите срещу Орешарски