Първа оставка бе подадена в редиците на БСП след изборите на 5 октомври. В деня на пленума на столетницата стана ясно, че от поста си като председател на Градския съвет във Варна се отказа доц. Лидия Петкова. Мястото ще бъде запълнено от Борислав Гуцанов.

„Не го приемайте като абдикация, аз съм убеден социалист, член на БСП от години и оставам да работя. Ще продължаваме да сме заедно, но трябва да предприемем мерки, за да не изгубим и това, което имаме“, е заявила тя пред колегите си на заседание в четвъртък, съобщи пресцентърът на червените.

По думите й една от причините за тежката загуба на БСП на изминалите избори е, че партията си е позволила да има отделни групи и „битки“ вътре в БСП заради преференциалния вот.

„Проблем за БСП се оказа и фактът, че не успяхме по време на мандата на 42-то Народно събрание да разделим Варна на два избирателни района – област и град, с което определено сега загубихме един депутатски мандат“, коментирала доц. Петкова.

Тя е благодарила на всички младежи, които са се включили в кампанията на БСП за парламентарни избори  във Варна и добавила: „Те за пореден път показаха, че за тях БСП е кауза и работиха по-добре от нас“.

По думите на доц. Петкова сега е необходим ясен анализ и бързи действия от страна на националното ръководство, с което да бъде постигната консолидация на партията и да бъде спряно разделението, което преференциите създадоха вътре в организациите.

„Сега ни трябва пълна консолидация и смятам, че човекът, който може да стегне редиците и има опита да направи това е Борислав Гуцанов, доказал го е. Предлагам той да поеме поста на градски председател“, обявила доц. Лидия Петкова.

„Предстои ни много работа, защото местните избори вече са на прага и нямаме време да чакаме, за да си подредим организацията. Варна винаги е била най-добър град за живеене по време на управление на града от БСП и ние трябва да върнем това.  От нас, от работата ни в следващите месеци зависи варненци отново да харесват града си и отново Варна да е морска столица“, казал наследникът й Гуцанов.

  • Радан Кънев готов за премиер
  • Румен Петков: Силното решение беше управление на ГЕРБ и БСП
  • Борисов може да върне мандата
  • Андрей Райчев: ДПС повече няма нужда от Пеевски
  • Резултатите от изборите няма да бъдат касирани
  • Цецка Цачева е под влиянието на емоция – няма време да се отдаде на чувствата си
  • Кои са осъдените за търговия с гласове на последните избори
  • ВКС отхвърли всички искания за касиране на изборите
  • Реформаторите за час сближиха позициите си с ГЕРБ
  • Бареков с най-скъпа ТВ и радио агитация