Диверсификацията на енергийните доставки и прочистването на съдебната система от корупцията бяха сред акцентите, които медиите изведоха от посещението на американския държавен секретар Джон Кери у нас. В студиото на „Тази сутрин” бившите външни министри Надежда Нейнски и Кристиан Вигенин коментираха, че промените в тези две насоки са на първо място необходими на България и след това идва значимостта им във външнополитически план.

„Посланието с посещението на Джон Кери най-ясно беше в посока на това, че САЩ считат България за стратегически партньор. За първи път така експлицитно беше демонстрирано това”, посочи Нейнски, като визира четирите съвместни работни групи по темите сигурност и отбрана, енергийна сигурност, върховенство на закона и образование и връзки между народите.

По отношение на доставките на природен газ, дипломат №1 в кабинета „Костов” посочи, че „на нас не би трябвало да ни харесва” високата степен на зависимост от Русия. Надежда Нейнски подчерта, че има както външнополитически, така и икономически интерес от диверсификацията.

Тя посочи, че покрай събитията в Украйна е станало ясно, че доставките от Русия не са достатъчно сигурни, а, в същото време, „Южен поток” е бил повече политически проект и Москва се е отказала от него, когато е осъзнала, че не може да реализира политическите си интереси. По думите й, щом сме част от евроатлантическата общност, трябва заедно да търсим решенията на проблемите си.

„Хубаво е, че имаме политическа поне подкрепа от САЩ за диверсифициране, но САЩ не могат да ни бъдат много полезни. Единственият реален източник на газ е Русия. Когато една страна няма собствени ресурси, тя има някаква зависимост”, коментира на свой ред Кристиан Вигенин.

„Оценявам положително заявката на премиера Борисов, че въпросът за шистовия газ не стои в България. Тук не става въпрос, че част от политическите сили за против шистовия газ, за да се гарантира, че ще ни трябва руски газ – това са екологични рискове, които не можем да приемем”, заяви той.

Вигенин подчерта, че от години се работи за получаването на допълнителни количества синьо гориво от другаде, но до пускането на газопровода ТАП през 2019 г. страната ни ще е зависима от Русия. „Ние сами трябва да работим за диверсификацията. Не трябва сами да се поставяме между чука и наковалнята”, допълни той.

За външния министър в кабинета „Орешарски” и настоящ депутат от БСП, главното послание от визитата на Джон Кери е следното: „България има проблем с върховенството на закона, има нужда от ефективна съдебна система, която да гарантира на гражданите правосъдие, а на фирмите – нормална среда”.

Нейнски бе категорична, че посещението не е размяна на политически куртоазии, но не е и акт на външен натиск. „Интересът на България е да е енергийно независима. България има интерес да има ефективна съдебна система – не заради НАТО и ЕС, а заради собствените си граждани”, каза тя.