Тази година Великден ще бъде различен за семейството на един от българските моряци от отвлечения от йеменските хути кораб „Галакси Лийдър“. Близките на Данаил Веселинов ще посрещнат празниците с притеснение, но и с надежда той да се върне скоро при тях.

Старши помощник-капитанът Данаил Веселинов вече е в плен на йеменските бунтовници повече от пет месеца. Съпругата и дъщеря му го чуват по телефона през две седмици за по няколко минути, но неизвестността около съдбата му ги тревожи.

Пред bTV говори тъщата на Данаил Веселинов – Соня Щерева.

„Дъщеря ми по гласа го познава, кога, как говори. Той е казал, че се държат добре, храна, всичко. Но са като затворници, не са в затвор, но са затворени, нямат право да излязат, само от прозорците гледат. Ходели лекари 2-3 пъти да ги преглеждат, защото имало много зарази там. Специално за двамата капитани – за зет ми и за другия, големи грижи.Той не се надявал, казвал, че докато не свърши войната, няма да ги пуснат“, разказва Соня Щерева, тъща на Данаил Веселинов.

Снимка: bTV

Соня Щерева описва зет си като много добър и грижовен млад мъж.

Снимка: bTV


„Ние с него имаме много голяма връзка, аз си го обичам като син, а не като зет. Той е един млад, интелигентен, образован мъж, който е 13-14 години по океани, по морета. С честен труд си изкарва прехраната, нищо нередно не е правил, винаги е бил много точен съпруг, баща, зет. Помагаше ми за всичко, водеше ме на лекар, навсякъде“, споделя тъщата на Данаил Веселинов.

Снимка: bTV


Данаил се запознава със съпругата си Събина преди 15 години в Бургас, докато той служи във военноморската база „Бургас-Атия“. Две години по-късно напуска армията и започва работа в компанията „Стамко“, в която работи вече 13 години. Компанията изпраща българи в екипажите на различни кораби. Какъвто е и случаят и с отвлечения Galaxy Leader, плавал под бахамски флаг.

Снимка: bTV


„Семейството страда много, дъщеря ми страда много, внучката също …масата ще е празна тази година“, споделя Соня Щерева.

Жената вярва, че божия сила закриля похитените моряци и скоро чудо ще ги върне в прегръдките на техните близки.

Товарният кораб беше отвлечен от хутите на 19 ноември 2023 г. в Червено море. Бунтовниците го превзеха и взеха за заложници членовете на екипажа - 17 филипинци, двама българи, трима украинци, двама мексиканци и румънец.

Снимка: bTV

В четвъртък служебният премиер Димитър Главчев се срещна с близките на отвлечените български моряци от кораба. Главчев е уверил роднините на моряците, че институциите не са спрели да търсят възможности за освобождаването им.

За надеждите на близките и призива „Свобода за българските капитани“ – очаквайте утре в „120 минути“ сестрата на капитан Любомир Чанев и майката на Данаил Веселинов.