НДСВ няма да участва в безпринципни коалиции, чиято цел е влизане във властта на всяка цена, в това число и в резултат на нечисти задкулисни политически договорки. Това се казва в позиция на партията, разпространена до медиите.

"НДСВ не желае сътрудничество с политически субекти, които пред избирателите говорят едно, а в същност вече са се договорили да ги излъжат. НДСВ има горчив опит от коалирането си с ДПС и БСП", пише още в позицията.

"Преговорите за създаване на голям центристки блок с ББЦ не доведоха до разбирателство и сключване на споразумение. Причините - хората, с които водихме разговори, според нас, нямат необходимата политическа култура, липсва им адекватна визия за управлението и бъдещето на държавата", обясняват от НДСВ и добавят: "Ние не се съгласихме да сме поставени в положение да сътрудничим и с достатъчно дискредитирани политици от най-тъмните години на прехода в България, участвали в разграбването й".

Ръководството на НДСВ е решило, че партията не може да бъде съставна част от един безпринципен политически хаос и да бъде заедно с политическа формация, чиято главна цел е влизането във властта и консумирането й. "Влизането във властта на такива коалиции е опасно за страната ни и би било вредно за българското общество", смята от НДСВ и подчертават: "Политическа партия НДСВ винаги е водила преговори при ясни условия. Компромисите в политиката са възможни, когато са разумни и в името на държавата и обществото".

НДСВ ще продължи да търси подкрепа сред неправителствения сектор, сред гражданите, с ясното съзнание, че България трябва да има истински представител на либералните идеи и ще продължи да работи за създаването на силен центристки алианс.
Дни преди началото на изборната кампанията, НДСВ се обръща към всички партии и коалиции с думите: "Докато не оставим задкулисието в миналото няма да има нормално, стабилно и прозрачно управление на държавата. Ще продължим да имаме предсрочни избори, съмнителни управленски коалиции, съсипана държавност и бедност".

По-рано днес бившият външен министър Соломон Паси обяви, че напуска НДСВ и призова партията да бъде закрита.

  • Радан Кънев готов за премиер
  • Румен Петков: Силното решение беше управление на ГЕРБ и БСП
  • Борисов може да върне мандата
  • Андрей Райчев: ДПС повече няма нужда от Пеевски
  • Резултатите от изборите няма да бъдат касирани
  • Цецка Цачева е под влиянието на емоция – няма време да се отдаде на чувствата си
  • Кои са осъдените за търговия с гласове на последните избори
  • ВКС отхвърли всички искания за касиране на изборите
  • Реформаторите за час сближиха позициите си с ГЕРБ
  • Бареков с най-скъпа ТВ и радио агитация