Напрежение между управляващите партии в Народното събрание заради удълженият вчера мораториум за продажбата на земя на чужденци. Ден след спорното решение се оказа, че не всички депутати смятат поведението си за правилно. ДПС събират подписи, за да се обърнат към Конституционния съд.

Президентът Росен Плевнелиев заяви, че взетото решение е грешно и правният екип на държавния глава работи по казуса и дали да бъде сезиран КС и от президентската институция.

Междувременно от Еврокомисията потвърдиха, че ако мораториумът не отпадне на 1 януари, ще започне наказателна процедура срещу страната ни.

Гласувалите против

При гласуването ДПС бяха категорично против, докато 59 депутати от левицата подкрепиха удължаването на забраната с шест години. Оказа се, че това е голям проблем за коалиционните партньори. Според ДПС, БСП са направили грешен ход.

„Ние ще обсъдим много внимателно тази позиция на БСП на най-висшия ни форум. За нас това не е просто някака грешка в залата”, обясни Христо Бисеров. ДПС вече пишат мотиви за атакуване на мораториума пред Конституционния съд. Все още обаче не е ясно как ще успеят съберат необходимите 48 гласа. А БСП започнаха да дават заден по темата.

„Вчерашното решение не е от тези, с които се гордеем, логично е да се търсят подписите на тези, които не са гласували вчера за това решение”, посочи Атанас Мерджанов.

Изненадващо се оказа, че и ГЕРБ не са били много сигурни в подкрепата си за забраната. Аз в нормална обстановка не бих подкрепила такъв мораториум на Атака, но подкрепяйки го вчера ние поставяме под натиск правителството, което не иска да защити националния интерес”, обясни Менда Стоянова.

Единствено от Атака продължиха да твърдят, че вчерашният акт е съдбовен за България. „Това беше акт, който в исторически смисъл мога да сравня с акта на съединението”, категорично заяви Павел Шопов.

Позицията на държавния глава

Решението за удължаване на мораториума върху продажбата на земя на чужденци е погрешно решение - каза президентът Росен Плевнелиев на дискусия с гражданите посветена на съдебната система. Според Плевнелиев това решение създава негативен имидж на България и цената му ще се плаща от българския данъкоплатец. Целият правен екип в Президентството работи по този казус и скоро президентът ще вземе решение дали да сезира Конституционния съд.

 

Късно е удължаване на забраната

 

За да породи правни последици вчерашното решение, то трябва да бъде одобрено от всички страни-членки на Европейския съюз. Междувременно стана ясно, че българските власти не са повдигали въпроса за удължаване на мораториума за продажба на земя на чужденци и сега вече това е невъзможно. Коментарът е на говорителката на Европейската комисия Шантал Хюз. От Еврокомисията потвърдиха, че ако мораториумът не отпадне на 1 януари, ще започне наказателна процедура срещу страната ни.

„Няколко страни след присъединяването си към Европейския съюз се възползваха от преходен период на мораториум. Но когато мораториумът приключи, се приложиха нормалните европейски законодателства. И най-вече принципът, гарантиращ свободно движение на капитали. Което от своя страна позволява на български граждани да купуват имоти в други страни Затова и другите европейци трябва да могат да купуват в България”, заяви Хюз.

Изненада в земеделското министерство

Не само депутати бяха изненадани от одобрения мораториум. Подобна емоция заяви и министърът на земеделието проф. Димитър Греков пред „Дарик”, добавяйки, че забраната е политическо решение и юридически спорно. Реалното решение за удължаване на мораториума не може да се вземе само на национално ниво, припомни той.