Депутатите приеха Решение за налагане на мораториум върху придобиването на право на собственост върху земя на територията на България от страна на чужденци до 1 януари 2020 г. Гласуваха 221 народни представители, от които 171 – „за”, 38 – „против”, 12 – „въздържал се”.

Преди това депутатите отхвърлиха предложение на Янаки Стоилов от БСП МС да предприеме необходимите действия и да предложи законодателни промени, които да гарантират интересите на България и на българските граждани по отношение на придобиването на земи от земеделския и горския фонд.

Народните представители отхвърлиха и предложение на Лютви Местан за отлагане на дебатите по мораториума. „Има шанс Народното събрание да постигне съгласие по този въпрос. Не е добре по тази тема да се делим политически. Ще направя предложение да се върнем към тази тема, след като ни се представи или изработим заедно прецизен проект за решение”, заяви Местан.

Според лидера на ДПС има разлика между обявяване на мораториум и налагане на специфични ограничения за закупуване на българска земя. „Предлагам актовете на Народното събрание по никакъв начин да не противоречат с членството в ЕС”, заяви Местан.

„С този мораториум няма да решим детайлно всички въпроси в земеделието, но ще даде тласък, за да предприемем поредица от мерки. Не е нужно 27 страни-членки на ЕС да ратифицират промяна на договора, ние няма да искаме това от тях. Ще спечелим време, така че да вземем мерки да налагаме ограничения. Не рискуваме да се противопоставяме в противоречие с ЕС”, коментира лидерът на „Атака” Волен Сидеров.

Депутатите от ГЕРБ застанаха твърдо зад предложението на "Атака" за мораториум и предложиха промени, с които правителството да се задължи до две седмици да изготви промени в договора за присъединяване на България към Европейския съюз. Те обаче не бяха приети.

„Доволен съм, че и от ГЕРБ, и от БСП получихме гласове в защита на нашето предложение за удължаване на мораториума за продажба на българска земя на чужденци – и то в чистия му първоначален вид. Това е голям успех за българския интерес. Над 80 % от гражданите са на това мнение, че не трябва да се продава земя и мораториумът да се удължи. Ако днес това решение не беше прието, темата щеше да бъде затулена и 1 януари 2014 г. щеше да ни завари с освободен пазар за чужденци, а това носи опасности”, заяви Волен Сидеров.

България ще има тежки проблеми с европейския си образ след приемането на това решение, прогнозира председателят на НС Михаил Миков. „Днес 42-то Народно събрание показа, че очевидно не познава нито историята на Конституцията, нито пътя, който в последните 10-15 години извървя България. С внушително мнозинство се приема да изглежда на пръв поглед приемлив, с мотиви, които не отговарят на съдържанието на Конституцията. Съвременна България не може да взема решения на базата на политическия популизъм”, добави Миков.

От ДПС пък заявиха, че се канят да сезират Конституционния съд след днешното гласуване и ще поискат решението на депутатите да се обяви за противоконституционно.

От Движението нямат нужния брой депутати, за да ангажират КС. „Ако не получим подписите от други парламентарни групи, като председател на ДПС се обръщам към президента Росен Плевнелиев да се възползва от правата си по Конституция и той да сезира Конституционния съд за обявяване на противоконституционността на днешното решение”, заяви Лютви Местан.

Наказателна процедура грози България, ако удължи мораториума, стана ясно по-рано днес. Според земеделския министър Димитър Греков пък няма интерес към покупка на българска земя от чужденци.

България трябва да спазва договореностите, които е подписала, включително и тези, които са свързани с продажбата на земеделските земи на чужди граждани. Това заяви в Стара Загора президентът Росен Плевнелиев.