В политиката има всякакви състояния – и възходи, и падения, така че трябва да се съобразим с получените резултати и да се стремим да ги променим. Това заяви в „Тази събота” говорителят на Изпълнителното бюро на БСП Атанас Мерджанов. По думите му е немислимо да има представител на партията в управлението.

Той обясни, че членовете на Изпълнителното бюро са заявили готовност да си подадат оставките, но председателят на партията Михаил Микова казал, че в момента това не е нужно, като тепърва ще мисли какви персонални промени ще има по върховете на партията.

„Разговорите между нас бяха много горещи и емоционални, имаше и лични нападки, признаваме, че сегашната изборна загуба е най-тежката”, каза Мерджанов, като обясни, че вчера в БСП дълго са коментирали колективната отговорност, персоналната. „Стана ясно, че са необходими процеси за изчистване, за нов процес. Една оставка едва ли ще удовлетвори партията като цяло”, допълни той.

Избраният за депутат и в новия парламент, призна, че в БСП има наслоени доста тежки проблеми –„дефицити в кадрите, по отношение в състояние на структурите, по отношение на разговорите с различни браншови организации и съюзи”.

„След две управления с ДПС губещата винаги е БСП. Очевидно е, че не умеем да водим коалиционните разговори”, каза още Мерджанов и допълни, че БСП е преживяла много състояния на катаклизми. Според него със самоизбиване няма да се реши нищо.

„В последно време не излъчваме решителност. Трябва да изградим кауза която да върне доверието към нас", подчерта Мерджанов.

„Намираме се в доста деликатна ситуация преди началото на работа на новия парламент – осем влязоха, а това не е толкова лесно като механизъм за управление”, коментира той и изрази съмненията си за нормалното функциониране на Народното събрание. По думите на социалиста това може да се случи, само ако всички положат усилия за нормалната работа.

Според него нови, бързи предсрочни избори са най-голямото зло за държавата и хората. „Тези, които предизвикаха последните избори, трябва да поемат сега своята отговорност – ГЕРБ и Росен Плевнелиев”, каза социалистът.

Като част от преговорния екип с ГЕРБ той каза, че на консултациите в понеделник от БСП ще отидат идеи, но от левицата основно ще очакват какво точно предлага победителят на изборите. Едва тогава ще можем да определим отношението си към евентуалното ново правителство, посочи той.

„Абсолютно немислимо е да видим представител на БСП в управлението. Класическата формула за едно стабилно управление е да има силна опозиция, имаме намерение да бъдем конструктивна и силна опозиция, когато не се спазват предизборните ни обещания”, каза още Атанас Мерджанов.

Целия разговор можете да гледате ввъ видеото!

  • Радан Кънев готов за премиер
  • Румен Петков: Силното решение беше управление на ГЕРБ и БСП
  • Борисов може да върне мандата
  • Андрей Райчев: ДПС повече няма нужда от Пеевски
  • Резултатите от изборите няма да бъдат касирани
  • Цецка Цачева е под влиянието на емоция – няма време да се отдаде на чувствата си
  • Кои са осъдените за търговия с гласове на последните избори
  • ВКС отхвърли всички искания за касиране на изборите
  • Реформаторите за час сближиха позициите си с ГЕРБ
  • Бареков с най-скъпа ТВ и радио агитация