ГЕРБ организира разговори в два кръга с останалите партии в търсене на формула за управление. За първия партията на Борисов залага на изцяло дамски преговорен екип.

ГЕРБ започва разговори с останалите парламентарно представени партии от понеделник, съобщиха съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ. Решението е било взето в заседание на Изпълнителната комисия на партията

Цецка Цачева, Румяна Бъчварова и Менда Стоянова ще търсят допирни точки с представителите на останалите сесем партии.

Преговорите ще се проведат в Народното събрание в седем последователни дни в поредност според получения резултат на изборите.

По време на срещите ще се води стенографски протокол. След края на всяка среща представителите на двете партии ще дават съвместни изявления пред представителите на медиите, уточняват от партията.

След преговорите, ГЕРБ ще проведе втори кръг консултации, в които ще участват цленовете на Изпълнителната комисия начело с Бойко Борисов.

Борисов раздава министерства срещу подкрепа да управлява

В същото време стана ясно, че Борисов е готов да предостъпи министерски постове на различни партии срещу парламентарна подкрепа, но с условието да не се подписва коалиционно споразумените, Това става ясно от интервю на лидера на ГЕРБ за в. „Преса” във вторник.   

„Готов съм да предоставя министерски кресла и на други партии, при положение че те споделят с нас отговорността за дадени политики. Например, ако в БСП имат разумни виждания в областта на отбраната, защо да не им дам възможност да предложат свой министър в кабинета на ГЕРБ. Или пък, ако хората на Кунева са готови да се ангажират с решаването на проблемите в образованието, бих приел техния вариант за министър в този сектор”, разяснява вижданията си Борисов.

Фрмулата му била подсказана от Брюксел и идеята й била да се управлява с мандата на първата политическа сила, но с широка парламентарна подкрепа. Борисов обаче пропуска уточнението, че липсата на коалиционно споразумение размива отговорността на партиите.

  • Радан Кънев готов за премиер
  • Румен Петков: Силното решение беше управление на ГЕРБ и БСП
  • Борисов може да върне мандата
  • Андрей Райчев: ДПС повече няма нужда от Пеевски
  • Резултатите от изборите няма да бъдат касирани
  • Цецка Цачева е под влиянието на емоция – няма време да се отдаде на чувствата си
  • Кои са осъдените за търговия с гласове на последните избори
  • ВКС отхвърли всички искания за касиране на изборите
  • Реформаторите за час сближиха позициите си с ГЕРБ
  • Бареков с най-скъпа ТВ и радио агитация