ГЕРБ ще се опита да направи правителство на малцинството. Това стана ясно на брифинга на партията след вечерта на предсрочните парламентарни избори.

"Решаваме, че трябва да изпълним своя ангажимент към избирателите и да съставим правителство. Съзнаваме, че това ще бъде правителство на малцинството", обяви Румяна Бъчварова, която бе шеф на кабинета на Борисов, докато той бе премиер.

Снимка: Ладислав Цветков

"Ще направим всичко възможно да съставим силно правителство, което да реализира национални приоритети за бъдещето на България", добави зам.-председателят на партията Цветан Цветанов.

Снимка: Ладислав Цветков


Самият Бойко Борисов, който веднага след приключването на изборния ден обяви, че при това разпределение на силите е твърде невероятно да се стигне до нов вот, не присъства на брифинга, но бе забелязан от журналисти в централата на партията по анцуг и маратонки. По традиция Борисов "рита топка" или "бие на тенис" след избори.

"Твърдо без" БСП и ДПС  

"Ще направим всички възможни усилия да се разберем по политическите въпроси с всички политически сили. Няма да отстъпим от своите основни политически позиции за управление на страната", каза Бъчварова. Ако не се случи това, отговорността ще се разпределя между останалите политически сили,  подчерта тя, което е намек за връщането на мандата при опит за извиване на ръце от страна на малките партии.

"Подкрепата за ПП ГЕРБ е над 1,1 милиона гласоподаватели, което означава, че ние трябва да изпълним ангажимента си към тях и да не ги предадем. Ще водим разговори, за които ще бъдете информирани. Това, че ще водим разговори с всички партии, означава, че ще изпълним ангажимента си, за да реализираме управленската програма.

Ако всяка една от парламентарно представените партии милее за България, смятам, че можем да получим парламентарна подкрепа по някои от тези секторни политики", добави Цветанов.

Бъчварова уточни, че преговорите ще започнат след окончателното обявяване на резултатите от изборите.

(Без) условия

Нашето виждане беше да започнем преговори с РБ, но тяхното поведение по време на кампанията и техните условия кой да бъде следващият министър-председател е неприемлива за нас, посочи Бъчварова. Същото обясни и Цветанов.

Снимка: Ладислав Цветков

Тук трябва да се отбележи, че от Реформаторския блок обявиха,че няма да подкрепят кабинет, в който Борисов да бъде премиер. Последният пък недвусмислено заяви на няколко пъти, че ако кабинетът е с участието на ГЕРБ, премиерът ще е той.

"Тяхното предложение за нас е всъщност опит за възстановяване на задкулисието в държавата. Те ни предлагат трета кандидатура, което по същество е искане за възстановяване на модела на кабинета "Орешарски", обясни Бъчварова.

  • Радан Кънев готов за премиер
  • Румен Петков: Силното решение беше управление на ГЕРБ и БСП
  • Борисов може да върне мандата
  • Андрей Райчев: ДПС повече няма нужда от Пеевски
  • Резултатите от изборите няма да бъдат касирани
  • Цецка Цачева е под влиянието на емоция – няма време да се отдаде на чувствата си
  • Кои са осъдените за търговия с гласове на последните избори
  • ВКС отхвърли всички искания за касиране на изборите
  • Реформаторите за час сближиха позициите си с ГЕРБ
  • Бареков с най-скъпа ТВ и радио агитация