След като хвърлиха много усилия да потвърдят членството на Даниел Георгиев в ГЕРБ, от партията изключиха депутата със съмнителна партийна принадлежност, който се качи на сцената на предизборно мероприятие на „България без цензура”, за да се здрависа с председателя Николай Бареков.

Ден, след като Георгиев увери, че е член на „ГЕРБ и само ГЕРБ”, Изпълнителната комисия на формацията реши да го изключи от партията. Решението на комисията обяви зам.-председателят на партията Цецка Цачева, под чийто критичен поглед Георгиев във вторник обясни, че остава в ГЕРБ след съобщението на Бареков за трансфера му в ББЦ.

Даниел Георгиев е призован също да напусне Народното събрание, в което пребивава вече втори мандат като депутат от София Област и част от групата на най-мълчаливите народни представители, които нямат нито едно изказване от парламентарната трибуна.

Един от мотивите за изключването на Даниел Георгиев е некоректното му поведение през последните няколко дни. На извънреден брифинг в ранния следобед зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев уточни, че мотивът за освобождаването на депутата е уронване на престижа и авторитета на партията.

„Разговаряхме, след това какви ли не слухове излязоха. Бивш журналист, който се изявява като млад политик, каза, че той бил малтретиран психически и физически. Под физически всички хора разбират, че е бил бит. Да видяхте синини по него или някакви белези? Не можем да допуснем такива клевети”, категоричен бе Велчев, който изтъкна още, че „авторитетът и идеите на ГЕРБ са много по-ценни, отколкото един депутат повече”.

От партията не мислят как случаят ще се отрази на предизборната кампания, а се тревожат какво ще стане, ако Георгиев остане в парламента. „Откакто свърши заседанието на Изпълнителната комисия, непрекъснато се обаждат от структурите на ГЕРБ от цялата страна, да приветстват, дори някои ни упрекват, че до известна степен сме закъснели”, заяви Красимир Велчев.

Както каза нашият лидер, в ГЕРБ се влиза с любов и, ако наистина поне малко е имал чувства и е бил искрен с нас, би трябвало още утре да напусне парламента. За партията моралът и идеите са много по-важни, отколкото броя”, допълни Красимир Велчев.

Снимка: БГНЕС

Цецка Цачева коментира, че решението за изключването на Георгиев е било взето с пълно единодушие. „Мотивите са противоречивото му поведение, което е несериозно за член на ГЕРБ и безотговорно за народен представител от парламентарната група на ГЕРБ”, посочи тя.

Тя допълни още, че когато Даниел Георгиев е бил в групата на ГЕРБ, той е изпълнявал решенията на парламентарната група, имал е коректно поведение до лупингите му от последната седмица. „Оттук насетне не е приятно, че оставаме с човек по-малко, но това не е главното. За нас е много по-важно като партия за нашите членове и симпатизанти, с които вече два дни сме в контакт, хората са възмутени от едно такова поведение и за това е и най-тежката санкция от страна на изпълнителната комисия”, заяви тя.

„Даниел Георгиев е избран за народен представител с гласовете на членове и симпатизанти на ГЕРБ. Морално е, редно е, след като е изключен от тази партия за действия, които са несъвместими с морала в ГЕРБ, да бъде любезен и да напусне 42-то Народно събрание”, подчерта тя.

Цачева обясни, че от партията нямат контакт с отцепника. „Лупингите на Даниел Георгиев в рамките на няколко часа за нас са непонятни, необясними. Не ни е ясна позицията му занапред, но се надявам в следващите часове това да бъде ясно за всички”, допълни зам.-председателката на ГЕРБ.

По нейните думи в Правилника на 41-то Народно събрание, в което ГЕРБ имаше мнозинство и беше управляваща партия, е имало изрична забрана независими народни представители да могат да сформират нова парламентарна група, при положение че имат 10 членове в тази група.

„Отстъпление и крачка назад е Правилникът на 42-то Народно събрание, който дава такава възможност”, коментира Цецка Цачева.

  • ЕП със "зелена светлина" за новата Еврокомисия
  • Кристалина Георгиева с големи шансове за важен пост в бъдещата ЕК
  • Кандидат-еврокомисарят Вигенин "зачеркна" шансовете на К.Георгиева
  • Премиерът подкрепи Кристалина Георгиева за първи дипломат на ЕС
  • Официално: Бареков с двете най-скъпи БГ места в европарламента
  • Бареков и Станишев се събраха в ЕП
  • Искра Михайлова кандидат за шеф на Комисията по регионално развитие в ЕП
  • Колко и какви депутати даде България на ЕП?
  • Станишев с втори фалстарт по пътя към ЕП (ОБНОВЕНА)
  • Станишев дезертира в ЕП (ОБНОВЕНА)