След 4-часови консултации ГЕРБ и БСП се разминаха в основните си възгледи за управлението на страната. Двете партии са намерили общ език по едва четири от общо 12-те "червени разделителни линии", от които социалистите обявиха, че няма да отстъпят. Това стана ясно от изказванията на участниците в преговорите.

Различията ни оставят, по някои въпроси те са диаметрално противоположни. Изключителна трудна е възможността да продължим в следващите разговори, освен ако не получим от БСП  знак, в кои от зоните могат да отстъпят, заяви Румяна Бъчварова от ГЕРБ.

След първата серия от консултации с всички партии, ГЕРБ ще направят и втора, в която ще участва и председателят на партията Бойко Борисов.

Бъчварова уточни, че са срещнали разбиране от страна на социалистите по настояването си следващото парламентарно мнозинство да има стабилна подкрепа.

"Политически кабинет на споделената политическа отговорност с участие на политически фигури. Подписване на коалиционно споразумение с ясно разпределение на функциите и ангажиментите, които всяка партия поема. Да има валидност цял един управленски мандат, не можем да работим в кратка перспектива, след като имаме важни управленски задачи", нахвърля Бъчварова условията на ГЕРБ. 

Тя обясни, че партията вади пред скоба изискването всички останали политически формации да дадат ясна оценка на управлението на кабинета "Орешарски".

"Това, което чух от позицията на БСП е, че те не определят политическата формула на правителството на Орешарски като грешна, докато ние я определяме като порочна и като първопричинна за всички последващи проблеми на управлението и липсата на резултати. Смятаме, че резултатите от дейността на кабинета "Орешарски" са връщане на България назад по отношение на демократизацията и нивата на управление в страната. Първото доказателство за отношението ни към тези проблеми, ще бъде позицията ни по отношение на актуализацията на държавния бюджет", добави Бъчварова.

Снимка: БГНЕС

Не били разделителни, а отличителни

Янаки Стоилов от БСП определи линиите не като "разделителни", а като "отличителни" за политиката на партията. Ние сме убедени, че те съдържат точки на съприкосновение, които отразяват реалните потребности. Тяхната цел е да покажат най-належащите решения, обясни той.

"Нашето убеждение е, че на страната е необходима стабилност – политическа, финансова, но подчертавам и социална", обяви Янаки Стоилов от БСП и допълни: "Нуждаем се от значително укрепване на държавата, да работи в интерес на мнозинството от населението и да има капацитет да решава проблемите".

По думите на Стоилов нови предсрочни избори в този момент не са добро решение на политическата криза.

Някои съображения

От изказванията на политиците стана ясно, че разминаванията, за които говорят, са тежки и трудно преодолими.

Така например, ГЕРБ настоява БНБ незабавно да назначи международни квестори в поставената под специален надзор КТБ, докато БСП на свой ред смята, че трябва да се смени цялото ръководство на БНБ, което е отговорно не само за казуса с КТБ, но и за случващото се в цялата банкова система. Тук трябва да се отбележи, че докато Борисов няколко пъти искаше оставката на Иван Искров, сега представителките на неговата партия въобще не отвориха дума по този въпрос.

Снимка: Елица Попова


Все пак Менда Стоянова уточни, че скорошното разрешаване на казуса с КТБ е допирна точка във вижданията на ГЕРБ и БСП, но подходът на двете партии е различен.

По думите на Стоянова първата и втората партии имат принципно общи виждания за развитието на инфраструктурата на страна, но поставят различни приоритети.

Никакво съгласие няма по финансовата и данъчната политика. Докато социалистите са твърдо за отмяна на плоския данък, подобна идея е неприемлива за ГЕРБ.

Като непреодолими бяха определени разминаванията по енергийните въпроси. Менда Стоянова посочи строителството на АЕЦ "Белене" и цената на тока. „Ние считаме, че цената на тока следва да се определя на базата на икономически показатели, които осигуряват възпроизводството на енергийната система и не генерират допълнителни загуби от независим регулатор, избран от Народното събрание с две трети мнозинство”, обясни тя.

Партията на Борисов е против идеите за реиндустриализацията с инвеститор бюджета и държавата. Освен това няма съгласие в сектор „Сигурност”. ГЕРБ категорично се обявиха, за изваждането на ГДБОП от ДАНС, което пък означава, че мястото на службите отново ще бъде повод за ожесточени политически скандали.

Преговарящите са открили общи виждания с БСП по четири теми. На първо място -  евроатлантическа ориентация на България и спазването на международните договори. На второ място - подобряване на бизнес средата и насърчаване на инвестициите. На трето място - влизане в Единния банков съюз и в Единния енергиен съюз. И на четвърто - възстановяване на доверието на ЕК към България и плащанията по европрограмите.

Израстване

След пресконференцията лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви във фейсбук, че е изключително доволен от работата на преговорния екип на партията. Освен това той сподели, че се радва на „израстването на трите преговарящи Цецка Цачева, Менда Стоянова и Румяна Бъчварова”.

Ще доведат ли до резултат консултациите между партиите тази седмица?


  • Радан Кънев готов за премиер
  • Румен Петков: Силното решение беше управление на ГЕРБ и БСП
  • Борисов може да върне мандата
  • Андрей Райчев: ДПС повече няма нужда от Пеевски
  • Резултатите от изборите няма да бъдат касирани
  • Цецка Цачева е под влиянието на емоция – няма време да се отдаде на чувствата си
  • Кои са осъдените за търговия с гласове на последните избори
  • ВКС отхвърли всички искания за касиране на изборите
  • Реформаторите за час сближиха позициите си с ГЕРБ
  • Бареков с най-скъпа ТВ и радио агитация