Четирима от петимата назначени от служебния кабинет областни управители са близки до ГЕРБ, показва справката в биографиите им, разпространена от правителствения пресцентър.

Георги Близнашки освободи Муса Палев, Венцислав Каймаканов, Венцислав Калчев, Николай Пенчев и Илиян Йончев като областни управители на областите Благоевград, Пловдив, Русе, Монтана и Плевен. Назначаването на Палев и Каймаканов, които са от ДПС, доведе до протести в областните центрове преди година.

Губернатор на Пловдивска област става Розалин Петков, който е заместник-кмет в последните три години, а преди това е бил заместник областен управител на Пловдив. Магистър е по счетоводство и контрол от ВИНС – Варна. На власт под тепетата е Иван Тотев от ГЕРБ.

Областен управител на Русе става главният секретар на общината Симеон Иванов, който има опит в областта на гражданската защита. Магистър е от ВСУ „Черноризец Храбър” по специалността „Защита на населението при кризи от неконвенционален характер”. Дунавската ни столица се управлява от Пламен Стоилов от ГЕРБ.

Новият губернатор на Монтана е Нина Петкова, която вече е била заместник областен управител в периода 2011 г. – 2013 г., по времето, когато ГЕРБ беше на власт. Петкова е икономист и след падането на Бойко Борисов от власт е работила като координатор в частна фирма.

Областен на Плевен ще е главният архитект на общината Бойко Балтаков, който от 2009 г. До 2013 г. е бил зам.-областен управител. Кмет на северния град е Димитър Стойков от ГЕРБ.

Единственият, който не е пряко свързан с по-предишните управляващи, е новият губернатор на Благоевград Димитър Димитров. Той е бил икономически и изпълнителен директор на „Благоевград – БТ” АД, както и председател на Борда на директорите. Димитров е бил и общински съветник за един мандат, а в града е познат като активист на СДС.

Контекст

Назначенията идват ден след триумфалното завръщане в Агенция “Митници” на Ваньо Танов, познат от времето на ГЕРБ. По-рано Милка Гечева отново оглави строителния контрол, а Лазар Лазаров – Агенция „Пътна инфраструктура”.

За около ден министър с ресор „Избори” беше Красимира Медарова, бивш шеф на ЦИК от квотата на ГЕРБ. За зам.-министри в кабинета бяха назначени бивши депутати и високопоставени чиновници от времето на Бойко Борисов.

Въпреки това, самият бивш премиер е категоричен, че „нито един човек не сме изпратили в служебното правителство от ГЕРБ”.

По-късно от партията излязоха с официална позиция (пълен текст ТУК), която повтаря думите на Борисов.

Близнашки е доволен

Смятам, че новите областни управители ще внесат по-добро равнище на работата. Това каза пред журналисти в Министерски съвет служебният министър-председател проф. Георги Близнашки.

По думите му, всяко ново правителство може да предприеме такива промени. „Има случаи, които заслужават особено внимание. Няма да отиваме към крайности, но има места, където трябва да се намесим”, допълни проф. Близнашки.

Има ситуации, при които трябва да се действа и в този смисъл подкрепям тази кандидатура. Трябва да се използват възможностите на доказани професионалисти. Няма никакво време за губене. Танов е необходимият човек в момента и затова подкрепих тази кандидатура”, каза още проф. Георги Близнашки по отношение на рокадата в митниците.

„Не сме се ръководили само и единствено от протестите. Това са необходими промени и всичко е насочено към подобряване на работата”, каза още проф. Георги Близнашки.

  • Президентът даде блестяща оценка на премиера, който назначи
  • Близнашки е истински български професор, не е правил чистка
  • Служебният кабинет предлага принципа „замърсителят плаща” в управлението на водите
  • Служебното правителство изпълнило 90 на сто от ангажиментите си
  • Агенцията за българите в чужбина има нов зам.-председател
  • Полицаи, пожарникари, военни и охранители от затворите излизат на протест
  • Кабинетът увеличава помощта за отопление
  • Грудев: 70-98 млн. евро е потенциалната загуба по ПРСР
  • Възстановяването на част от спрените евросредствата ще стане до месец
  • Митов: Българите в „Ислямска държава” да бъдат криминализирани