Новия финансов министър Владислав Горанов даде заявка, че развързване на кесията догодина няма да има. Той каза, че усилията ще се насочат към свиване на разходите и по-добра събираемост на приходите. Финансист номер едно увери все пак, че пари за изплащане на всички гарантирани депозити ще има.

Искането за несъстоятелността на Корпоративна търговска банка вече е в Софийския градски съд. Краен срок за приключване на делото няма. Държавни предприятия, болници, университети и пенсионни фондове имат oколо 400 млн. лв блокирани в КТБ, които не са гарантирани.

Така, ако опитите им за заобикаляне на банката чрез вид продажба на депозитие приключат без успех, те ще се наредят на опашката заедно с всички останали търговски дружества - да чакат някакви пари след разпродажбата на активите на КТБ.

Това допълнително усложнява задачата на новия финансов министър. Като първа своя задача той постави овладяване на все по-голямата дупка в държавната хазна. „Държавата ни е в криза - онова златно време отмина, надявам се да не е необратимо”, отбеляза той и допълни, че усилията ще бъдат насочени към ограничаването на нов дълг с увеличаване на приходите и намаляване на разходите.

Нов заем тази година

Със сигурност обаче нов заем до края на тази годинa щe има. Новият кабинет обаче ще реши дали да запази заложените от служебния кабинет до 4,5 млрд. лв. Само до края на годината се очертава неплатените разходи на бюджета да с над 1,6 млрд. лв. повече от планираното. Натискът ще се засили и от загубите на болници, фирми и университети заради КТБ, предупреждават икономисти.

„Има някакво обществено очакване, че някой ще развързва кесията от една страната, от друга страна във всички тези предприятие, общини и болници имат нагласа, че ще получат повече пари. Няма откъде да бъдат финансирани, освен ако разбира се България не иска да изпадне в ситуация на пълно разпадане на стабилността”, предупреди икономическият анализатор Лъчезар Богданов.

Финансист номер едно припомни, че разрешаването на държавна подкрепа зависи от Брюксел и е по-скоро скептичен към наливането на пари на данъкоплатеца.

„Дали ще търсим такъв ресурс и дали е целесъобразно да търсим такъв ресурс ще е въпрос на индивидуален подход. Най-лесно е да се каже, че искаме да помогнем, но като се има предвид в какво състояние са публичните финанси не съм оптимист”, каза Горанов.

Новият финансов министър увери, че дори актуализацията на бюджета да се забави, депозитите до 100 000 евро ще бъдат изплатени в срок, като се вземат от фискалния резерв, където има блокирани над 8 милиарда лева.

Повече спестявания

Статистиката на БНБ показва, че през последната година все по-малко домакинствата спестявали. За сметка на това обаче тези които успели да заделят за черни дни са спестили повече пари.

Данните показват, че в близо 700 сметки са депозирани суми от над 1 милион лева. Най-много на брой остават сметките в банка със спестявани под хиляда лева.

  • Горанов прави регистър на банковите сметки на българите
  • Българите дават средна оценка 3,70 на кабинета „Борисов 2.0”
  • Вицепремиерите отчетоха единомислие и действащ механизъм
  • ДПС иска нови детски градини и в ромските квартали
  • Строго пазената програма на кабинета "Борисов 2.0"
  • ГЕРБ отново отвори въпроса за задължителното гласуване
  • Остри декларации и намерения за оттласкване от дъното в първия работен ден на НС
  • Кабинетът проверява ЕРП-тата за отчитането на тока (ОБНОВЕНА)
  • Павлова: Има риск за 25 от проектите по ОП "Регионално развитие"
  • Дончев: ОП "Регионално развитие" ще бъде пусната до месец