Служебният министър на земеделието и храните Васил Грудев представи своите двама заместници - доц. Георги Костов, заемал същия пост в кабинета „Борисов” между 2009 г. и 2011 г., и Марина Бракалова, експерт по Програмата за развитие на селските региони.

Доц. Костов бе представен като безспорен експерт в горското стопанство, горите бяха негов ресор и при предишния му престой в МЗХ. Той напусна през септември 2011 г., два месеца след като оглави Селскостопанската академия, заради невъзможност да съвместява двете длъжности.

„Системата на горите става все по-интересна за обществото, затова една от амбициите е да върнем защитните гори в системата”, обяви Костов. Той има амбицията да възстанови диалога с неправителствения сектор с поредица от срещи, които започват от утре.

Той вече е поискал оставката на директора на Изпълнителната агенция по горите Григор Гогов заради неизпълнени дейности по контрола и неспазени процури по конкурси.

Бракалова е експерт в Контактното звено на Европейската селска мрежа за подпомагане изпълнението на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Тя изтъкна, че е получила опит в разработването на стратегии за териториално развитие, който ще използва за координиране и интеграция в работата на институциите за по-добро усвояване на средствата.

Екипът ще работи за решаването на всички спорни въпроси по прилагането на старата Програма за развитие на селските райони, увери служебният министър. „Последният краткосрочен приоритет е запазване и устойчиво развитие на горите. Програмата ни не е амбициозна, но е свързана с възможностите на екипа от служебния кабинет”, коментира Васил Грудев.

Приоритети

Основен приоритет на Земеделското ведомство за следващите два месеца ще бъде европейската интеграция в сектор „Земеделие” – според Грудев българското селско стопанство трябва да се развива в рамките на Общата селскостопанска политика.

Друга задача е успешната защита на Програмата за развитие на селските райони за новия програмен период (ПРСР 2014-2020), по която има значително изоставане. През следващата седмица предстоят срещи с експертите по програмата и от сектор „Рибарство”.

„Нормалната субсидия, която един дребен фермер може да получи по схемата за подпомагане на малките земеделски производители, е 500 евро. Така спуснатата нотификация на схемата, предвиждаща 1250 евро за всеки регистриран дебен стопанин, е подвеждаща”, коментира министър Васил Грудев. Таваните, които са заложени в регламента, и броят на администрацията в никакъв случай не позволяват отпускането на тези суми, категоричен бе той. По думите му, схемата не може да се случи „чисто математически”.

На въпрос кога ще стане факт сертифициращият орган на Разплащателната агенция, министърът коментира, че досега има две провалени процедури в рамките на година и половина и това поставя под въпрос усвояването на 1,650 млрд. лева. „До 30 януари е последното удължаване на срока и се надявам дотогава процедурата да приключи”, коментира той.

  • Президентът даде блестяща оценка на премиера, който назначи
  • Близнашки е истински български професор, не е правил чистка
  • Служебният кабинет предлага принципа „замърсителят плаща” в управлението на водите
  • Служебното правителство изпълнило 90 на сто от ангажиментите си
  • Агенцията за българите в чужбина има нов зам.-председател
  • Полицаи, пожарникари, военни и охранители от затворите излизат на протест
  • Кабинетът увеличава помощта за отопление
  • Грудев: 70-98 млн. евро е потенциалната загуба по ПРСР
  • Възстановяването на част от спрените евросредствата ще стане до месец
  • Митов: Българите в „Ислямска държава” да бъдат криминализирани