Професионалното „напомпване” на депутата от ДПС и нереализиран шеф на ДАНС Делян Пеевски полчуи нов тласък, след като името му бе вписано като второ в листата на партията за Евроизборите на 25 май. Позицията е съвсем реално избираема, като се има предвид и заявената амбиция на Движението да изпрати трима свои представители в Брюксел.

Първа в листата е заместник-председателят на партията и настоящ евродепутат Филиз Хюсменова. Трети е Мехмед Али, четвърти - председателят на Младежкото ДПС Илхан Кючюк, пета е екоминистърът Искра Михайлова, шести – Станислав Анастасов.

Оказа се, че Пеевски е силно харесван в 25 от всички 28 областни структури на ДПС. „Онова, което чух и усетих в изказванията на областните ни председатели, може да се сведе до следното – областните председатели на ДПС казаха, че са номинирали реалния човек, реалния политик Пеевски, а не този, когото виждат като сатанизиран образ”, обясни председателят Лютви Местан след взетото „нелесно решение по настояване на структурите”.

На какво се дължи тази всеобща симпатия в електората към депутат, който тежко пренебрегва задължението си да бъде тяхната воля в парламента с липсата си, бе обяснено от Местан така: „Дори колегата областен председател на Пазарджишката организация, от която Пеевски е два мандата народен представител, каза, че това е проверимо, те не са регистрирали нито едно отсъствие на Делян Пеевски от заседание на Областния съвет на ДПС в Пазарджик. Не са регистрирали нито един поет ангажимент за района и организацията, който да не е бил изпълнен от негова страна”.

„25 са организациите, които го издигнаха. Какъв знак даваме, ако се откажем да го номинираме? Когато става въпрос за изпълнение на важни държавни функции, не можем да не държим сметка освен за реалния човек и политически образ на един политик и за публичния образ на този политик. Когато става въпрос за вътрешна убеденост в оценката за Делян Пеевски от страна на структурите, те поставиха въпроса – можем ли да принесем в жертва човешкото право да бъдеш номиниран? Ако ли да, то ние бихме нарушили базисния принцип на демокрацията въобще”, каза още Местан, коментирайки явно висока етична дилема.
Новината за нареждането в ДПС стана ясна още вчера, но само за няколко медии, след като останалите не бяха допуснати на заседанието на Движението. Днес този проблем се оказа „непреднамерен” и зависещ от мащаба на залата, в която се състоя.

„Тази пресконференция се провежда в същата зала, в която вчера в продължение на четири часа и половина Националният предизборен щаб на ДПС в присъствието на 28 областни председатели на партията обсъди номинираните кандидати и взе решение за окончателната подредба на листата. Тази зала едвам ни побра. Искам сега да си представите тук да има още 46 души, които заседаваха. Това не би било възможно. Не разполагаме с по-голяма зала и възможности да осигурим отворено заседание на Централния предизборен щаб, на което да присъстват всички желаещи медии. Съображенията бяха единствено свързани с капацитета на залата и нищо повече”, заяви председателят на ДПС Лютви Местан.

„Ако някои от медиите са се почувствали засегнати, аз изразявам съжаление, но не мога да променя тази реалност. Не бихме могли да бъдем уличени в преднамерен подход. Сред медиите, които наблюдаваха пряко заседанието, бяха медии с най-различен профил – от национална телевизия до „Капитал дейли”. Това е достатъчно обяснение защо ДПС не може да бъде обвинено в преднамерен подход”, оправда се той.

  • ЕП със "зелена светлина" за новата Еврокомисия
  • Кристалина Георгиева с големи шансове за важен пост в бъдещата ЕК
  • Кандидат-еврокомисарят Вигенин "зачеркна" шансовете на К.Георгиева
  • Премиерът подкрепи Кристалина Георгиева за първи дипломат на ЕС
  • Официално: Бареков с двете най-скъпи БГ места в европарламента
  • Бареков и Станишев се събраха в ЕП
  • Искра Михайлова кандидат за шеф на Комисията по регионално развитие в ЕП
  • Колко и какви депутати даде България на ЕП?
  • Станишев с втори фалстарт по пътя към ЕП (ОБНОВЕНА)
  • Станишев дезертира в ЕП (ОБНОВЕНА)