Промените в закона за политеческите партии и правилника за работа на парламента предвиждат края на „уродливото явление” депутатите да бъдат купувани със собствената им субсидия. Така Мая Манолова и Янаки Стоилов от Коалиция за България мотивираха предложението си партийната субсидия вече да остава в партията и да не следва депутата. Манолова уточни, че практиката била използвана в предишното Народно събрание за купуване народни избраници, при това с пари на данъкоплатците.

В новия правилник, обаче, не се забранява създаването на нови парламентарни групи, не е разрешено разрастване на стари или възстановяване на разпаднали се, но ще се дава възможност за формиране на нови групи, което в предишния парламент бе забранено. Мотивът за тази възможност е, че в противен случай се нарушавал конституционния принцип за свободния мандат на народния представител, аргументира се заместник-председателят на парламента от ДПС Христо Бисеров.

БСП , ДПС и „Атака” изготвиха правилник, бойкотирани от ГЕРБ. В проекта, който предстои да бъде дебатиран в пленарната зала се предвижда постоянните комисии да се свикват и заседават само с кворум от 1/3 от депутатите в комисията. Така решенията в комисиите могат да минават само с гласовете на БСП и ДПС.

Председателят на временната комисия за изготвянето на правилника Мая Манолова обясни, че се връща старо положение от 40-тото Народно събрание. В предходния парламент правилото да присъстват повече от поливината депутати се изпълнявало само в икономическата комисия, докато в останалите решенията се взимали неприсъствено и 5 депутати решавали за 25, аргументира се Манолова.

Депутатите с право да получават легално подаръци до 400 лева. Това е записано в правилника за работа на 42-рото народно събрание, който трябва да бъде гласуван в пленарна зала . Мая Манолова, която оглавява комисията за правилника обеща да намали сумата на една –десета от депутатската заплата или 219 лева.

Депутатите ще декларират на три месеца за какво са похарчили така наречените „две трети” или пари за сътрудници и представителни нужди. Народните представители ще имат право на 12 безплатни двупосочни самолетни билета годишно, а депутатите в отдалечени избирателни райони, до които има самолетна връзка, ще получават по 40.

Засега без подкрепа остава предложението на Манолова депутатите да имат по-малко заседания в месеца за сметка на посещения в избирателните си райони. Причината е ,че парламентът имал натоварен график, но предложението може да бъде преразгледано от ДПС и Атака след Нова година.

Манолова обаче успя да се наложи за повече парламентарен контрол върху министрите и освен в петък те ще бъдат препитвани и след заседанията на Министерски съвет.

Левицата предлага още на всеки три месеца народните представители да декларират пред парламентарните си групи за какво са изхарчили парите за представителни разходи, които включват наемане на сътрудници, помещения за приемни, заплащане на експерти за подготовка на законопроекти. „Това предполага наличието на документи, отчети за които депутатите могат да публикуват на страниците си в интернет,” отбеляза Манолова.

Според новия правилник депутатите ще могат да получават подаръци на стойност до 1/5 от заплатата си. Парламентарният председател обаче декларира, че при гледането на правилника в пленарна зала ще настоява сумата да бъде намалена до 1/10 от депутатската заплата.


  • Министерският съвет назначи 9 областни управители
  • Ясни са заместниците на социалния министър
  • Орешарски призова НПО–та за критичност в икономическата сфера
  • Държавна субсидия - само за партиите, минали бариера от 4%
  • Нови попълнения в екипа на Кристиан Вигенин
  • Полетът на "Бистришките тигри" отива при главния прокурор
  • Областните управители и зам.-министрите - ясни до края на седмицата
  • 90% от депутатите са настанени в нови жилища, чакат ремонти
  • БСП ще лобира за ОЦК-Кърджали
  • Няма политическо решение за „Белене”, държавата няма пари за централа