Субсидиите да не следват депутата, ако той напусне парламентарната си група. Такава промяна се обмисля в Закона за политическите партии. Ако народният избраник изведнъж смени идеите си, парите ще остават в партията, с която е влязъл в парламента.

Ако депутатът стане независим или бъде изключен от групата си няма да може да прави нова. Ако парламентарна група се разпадне тя няма да прави нови формирования. Така според социалиста Мая Манолова няма да се подменя гласа на хората. Подмяната няма да се случи, и ако напусналия депутат не пренасочва вече субсидията си към друга партия.

„Това е една от най-грозните практики, които съществуваше в 41-то НС, предвид логиката депутати да бъдат пазарувани , да се осигури гласа им”, е позицията на Мая Манолова, зам.-председател на НС.

От Атака настояват и за още - ако даден депутат си тръгне от парламентарната група, то може да си тръгне и от народното събрание и да освободи мястото за следващия в листите. В миналия парламента се разпадна групата на РЗС, а парламентарната група на Атака се задържа на ръба.

Когато в миналия парламента депутатите започнаха да напускат националистите те взимаха всеки месец със себе си и по 15 хил. лв. от субсидията. Това доведе до финансови сътресения като например партийния вестник стана от ежедневник седмичник. „Когато депутат напусне парламентарната група се получава се това, че той образно казано е купен с парите, които той носи като зестра, на тази партия на която обявява, че става част от нея”, смята Явор Нотев, депутат от Атака.

В миналият парламента повечето напуснали депутати пренасочваха субсидиите си към ГЕРБ. Сега от партията принципно са съгласни тази практика да спре. „Миналото народно събрание не го инициирахме ние, тъй като имаше едно преминаване от една група към друга и смятаме, че не трябва да се правят промени в закони спрямо предишни случаи, а да се постъпва принципни” добави Димитър Главчев, депутат от ГЕРБ

Социалистите заговориха и за възможността да се намалят партийните субсидии, но с колко и как ще стане ясно при гласуването на следващия бюджет.

  • Министерският съвет назначи 9 областни управители
  • Ясни са заместниците на социалния министър
  • Орешарски призова НПО–та за критичност в икономическата сфера
  • Държавна субсидия - само за партиите, минали бариера от 4%
  • Нови попълнения в екипа на Кристиан Вигенин
  • Полетът на "Бистришките тигри" отива при главния прокурор
  • Областните управители и зам.-министрите - ясни до края на седмицата
  • 90% от депутатите са настанени в нови жилища, чакат ремонти
  • БСП ще лобира за ОЦК-Кърджали
  • Няма политическо решение за „Белене”, държавата няма пари за централа