„Възнамерявам да предоставя материалите за пътуването на отбора на "Бистришките тигри" с правителствения самолет на главния прокурор. Трябва да отговорим на обществото какво са стрували полетите на бившите управляващи с "Авиоотряд 28" на българския данъкоплатец”.

Това призова колегите си председателят на временната парламентарна комисия Венцислав Лаков от „Атака”. Според него няма основание за превозване на отбора, отчетният документ е направен три дни след самия полет, няма и списък на хората, които са пътували.

Полет с "Кугър"-а струва 5800 евро, даде пример Лаков за размера на харчените средства. За полетите на "Авиоотряд 28" депутати ще изискат данни от Министерски съвет, от самия "Авиоотряд 28", от НСО, от Министерството на отбраната и от това на външните работи, от въздухоплавателна администрация, от летищата София и Крумово, Гранична полиция, митниците, Сметна палата, Министерство на транспорта, президентството, БФС, от футболните клубове Витоша-Бистрица и от клуба на отбора от Етрополе.

Временна анкетна комисия за проверка на всички данни, факти и обстоятелства при ползването на правителствения "Авиоотряд 28" и въздухоплавателни средства на Министерството на отбраната в случаите на ползване не за цели на въоръжените сили за периода август 2009 - март 2013 г. включително да провери кога, по какви дестинации (в страната и чужбина), с каква цел, в какъв състав, с какъв разход на финансови средства са били ползвани въдухоплавателните средства на авиоотряда и Министерството на отбраната. Това е пълното име на временната комисия.

„Нека бъде разширен обхватът на тази комисия и да бъде разгледан и предишният период 2005-2009 г. по същия предмет на работа на този орган”, предложи депутатът от ГЕРБ Ивайло Московски. Венцислав Лаков го посъветва да го предложи на гласуване в зала.

Междувременно стана ясно, че премиерът Пламен Орешарски е приел оставката на генералния директор на Правителствения Авиоотряд 28 капитан Пенчо Пенчев.
„По отношение на ръководителя на отряда споразумението или разбирателството ни е взаимно. Ние търсим промяна на начина на управление", посочи Орешарски.

  • Министерският съвет назначи 9 областни управители
  • Ясни са заместниците на социалния министър
  • Орешарски призова НПО–та за критичност в икономическата сфера
  • Държавна субсидия - само за партиите, минали бариера от 4%
  • Нови попълнения в екипа на Кристиан Вигенин
  • Областните управители и зам.-министрите - ясни до края на седмицата
  • 90% от депутатите са настанени в нови жилища, чакат ремонти
  • БСП ще лобира за ОЦК-Кърджали
  • Няма политическо решение за „Белене”, държавата няма пари за централа
  • Бизнес климатът на дневен ред за Орешарски