Бившият министър на вътрешните работи и настоящ председател на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов отказа да се разпознае в инициалите Ц.Ц. от изчезналите тефтери на експредседателя на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов. Зам.-председателят на ГЕРБ, който не се свенеше да носи риза със собствените си инициали на ръкавите, отрече категорично неговото име да стои зад буквите Ц.Ц. в конфигурацията И.Ф.–>Ц.Ц.-> Б.Б., която според прокуратурата разкрива търговия с влияние при предишното управление на ГЕРБ и първия мандат на премиера Бойко Борисов.

Снимка: btvnovinite.bg

Цветанов не изрази никакво възмущение от странното изчезване на тефтерите от колата на вещо лице дни след началото на втория мандат на ГЕРБ.Тефтерчето беше единствено с цел дискредитиране на президента и удар на ГЕРБ. ЦЦ не е Цветан Цветанов, ББ не знам кой е. Попитайте който разследва и съхранява тефтера. Не се разпознавам. С Филип Златанов не съм разговарял по телефон, срещал съм го най-много два-три пъти”, коментира Цветанов в предаването „Тази сутрин” по bTV.

Вечен сантимент към МВР

Бившият шеф на МВР призна, че изпитва особени чувства към министерското кресло. „Винаги си има сантимент към МВР, но не бих казал, че ми липсва, защото в парламента ще бъда законодател в тази сфера”, подчерта той.

Макар да отрече сянката му да пада върху управлението на министерството, Цветан Цветанов подчерта неведнъж, че самият той е поканил в ръководството на МВР настоящия министър Веселин Вучков. „Вучков беше поканен от мен да стане зам.-министър. И Вучков, и Митко Георгиев бяха страхотни зам.-министри. Когато аз бях вицепремиер и министър на вътрешните работи, нямаше нито едно политическо назначение – двамата бяха експерти и бяха поканени от мен, запазих кадрите от предишното управление в чисто професионален план”, подчерта Цветанов. „Вучков и МВР ще могат да разчитат на подкрепата на парламентарната група на ГЕРБ”, допълни той.

По повод скандалния клип с подкуп на полицай от СДВР, който бе разпространен в социалните мрежи преди дни, Цветан Цветанов изтъкна, че при неговото управление „оплакванията бяха спрели рязко”. „Никой не е в състояние да изкорени корупцията, но действително трябва да има ясна политическа воля и да се действа ефективно”, посочи още той, като настоя „да се фокусираме върху доверието и персоналното признание”.

Коалиционна култура

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ заяви още, че има кредит на доверие към всички, които подкрепят правителството. Така той коментира намеренията на Патриотичния фронт да оттегли подкрепата си от кабинета заради назначението на Орхан Исмаилов от Реформаторския блок за заместник-министър на отбраната.

„В парламента се стараем максимално ежедневно да си говорим с всички партньори, които подкрепят правителството. Всяка партия, която подкрепя коалицията, е поела отговорност за това. Не е коректно ГЕРБ да дава оценка на която и да е политическа формация. Търсим консенсус за управлението на страната и да изчистим различията в секторните политики”, посочи Цветанов.

Въпреки че смяната на министри беше особено често явление в първия кабинет „Борисов”, зам.-председателят на ГЕРБ прогнозира, че ситуацията ще бъде различна при втория заради коалиционното управление и парламентарната подкрепа на две партии. „С диалогичността, която притежава Борисов, няма да се стигне до подобни неща – имаме коалиционно управление с РБ. Диалогът вече е водещ. Трябва да се съобразяваш с другия, защото не сме в ситуация с пълно мнозинство”, подчерта Цветан Цветанов.

Защита от реваншизъм

Депутатът от ГЕРБ, срещу когото се водят три дела, изрази мнение, че имунитетът на народния представител не трябва да се възприема като защита. Самият той се отказа от своя. „Единствено ги прави по-защитени в публичните им изяви от реваншистки действия на институциите. Когато има проверка, всеки депутат трябва сам да се откаже от имунитета си”, смята Цветанов.

Боксьорски за политика

Накрая Цветан Цветанов коментира и боксовия мач, който българският шампион Кубрат Пулев загуби от носителя на световната титла Владимир Кличко след нокаут в петия рунд. „Самият факт, че отиде, означава много за България . Аз съм за по-сдържани изказвания, когато си загубил. Не можеш винаги да чакаш победа”, заяви той и похвали българина за смелостта.

Попитан ккакво трябва да се случи, за да изпадне ГЕРБ в нокаут, Цветанов заяви, че партията е „достатъчно силна, за да не изпада в нокаут”. „Ние трябва да защитим интересите на българските граждани. В Брюксел очакват състоянието на България да бъде по-добро”, подчерта Цветанов.

  • Горанов прави регистър на банковите сметки на българите
  • Българите дават средна оценка 3,70 на кабинета „Борисов 2.0”
  • Вицепремиерите отчетоха единомислие и действащ механизъм
  • ДПС иска нови детски градини и в ромските квартали
  • Строго пазената програма на кабинета "Борисов 2.0"
  • ГЕРБ отново отвори въпроса за задължителното гласуване
  • Остри декларации и намерения за оттласкване от дъното в първия работен ден на НС
  • Кабинетът проверява ЕРП-тата за отчитането на тока (ОБНОВЕНА)
  • Павлова: Има риск за 25 от проектите по ОП "Регионално развитие"
  • Дончев: ОП "Регионално развитие" ще бъде пусната до месец