"Не съм аз единственият съдия, който е викан и на когото е казвано - виж това дело как ще се реши или внимавай как ще се реши, или в този смисъл." Това каза Румяна Ченалова преди изслушването си в Етичната комисия на ВСС.

Запитана кой я викал, тя отговори: „Ами, председателят на съда, кой може да ме извика?!”. Не стана ясно обаче дали това е било практика само по времето на Владимира Янева или е ставало и при предишния председател - Георги Колев, който сега оглавява Върховния административен съд.

„Имаше и едно дело, по което главният прокурор я беше повикал, то беше търговско дело, не е приключило. И там имаше намеса на един посланик. Имаше указания от главния прокурор. Само че аз не изпълних тези указания”, каза още Ченалова, като е твърде вероятно да има предвид делото „Белведере”, заради което френският посланик Ксавие дьо Кабан я обвини, че е помогнала за кражбата на фирма.

Този случай стана повод за отстраняването й.

Ченалова се оказа забъркана в скандала „Яневагейт” (или "Какигейт" - по определението, с което премиерът Борисов опита да неглижира записаните-б.р.) – сайтът „Биволъ” публикува серия записи, в които се коментират различни лица от политиката и съдебната система.

Участниците (за които се предполага, че са Ченалова и бившата шефка на СГС Владимира Янева) коментират сблъсъците между Бойко Борисов и Цветан Цветанов, както и опитите на главния прокурор Сотир Цацаров да угоди и на двамата по време на СРС скандала „Червеи”.

Междувременно, Ченалова се сдоби с нови обвинения във връзка със стари дела, които е гледала.

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов обясни, че само независим орган, съставен от трите власти, може да направи независима проверка на записите и да установи истината.

Според него Висшият съдебен съвет не може да установи истината със своя проверка, защото членове именно от етичната комисия са замесени в скандала. По същата причина не може да се възложи и на прокуратурата да извърши проверка.

  • Прокуратурата е прекратила разследването по скандала „Яневагейт”
  • Правосъдният министър поиска да се възобнови проверката по "Яневагейт"
  • Соня Найденова от ВСС смята, че проверката по „Яневагейт” е непълноценна
  • Михнева: Борисов и Цацаров хал хабер си нямат за "каките"
  • Я.Тодоров: "Кръгове" и физически лица атакуват премиера със записите
  • Нов запис от "Яневагейт": Секс срещу държавни постове и придобивки за милиони
  • Няма нарушения по скандала "Яневагейт"
  • Адвокатът на Янева: Със записите "диригент" атакува Борисов
  • ВСС изслуша и Цацаров за "Яневагейт"
  • Румяна Ченалова нападна Сотир Цацаров – дискредитирал я