Петчленен състав на Върховния административен съд окончателно потвърди решение на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, с което на съдия Румяна Ченалова е наложено наказание по чл.308, ал.1, т. 6 от ЗСВ – „дисциплинарно освобождаване от длъжност“, съобщават от пресцентъра на съда.

През 2015 г. Висшият съдебен съвет уволни дисциплинарно Ченалова заради нередности в работата й по делата "Белведере" и "Сапард" и забавяне на 50 други.

Решението е по административно дело по касационна жалба на Румяна Ченалова срещу решението по дело № 11359/2018 г. на тричленен състав на ВАС.

Върховните съдии от касационната инстанция приемат, че обжалваното решение е обосновано и е постановено при правилно прилагане на материалния закон.

 „Правилна е преценката на първоинстанционният съд, че при определяне на дисциплинарното наказание е спазено изискването на чл.309 от ЗСВ, като е съобразена тежестта на нарушенията, формата на вината, обстоятелствата при които е извършено и поведението на нарушителя“, излагат в мотивите си магистратите от петчленния състав.

„Взети са предвид множеството извършени нарушения, посочени в предложението на министъра на правосъдието, обществената значимост и високата степен на засягане на обществения интерес от дейността на съдия Ченалова“, се казва в съобщението.

„При определянето му са отчетени множеството извършени действия, респективно бездействия, настъпилите вредни последици за страните по делата, обществено опасните последици от извършените нарушения, както и накърнения престиж на съдебната система и не на последно място безкритичното отношение на жалбоподателката към деянието“.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!